I den ferskeste utgaven av Byggeindustrien (nr. 12-2018) rangerer vi de 30 største rådgiverselskapene innen bygg og anlegg – og ser nærmere på lønnsomheten til de ulike selskapene. Tendensen er at hele bransjen vokser.
Dette er en trend som har pågått gjennom flere år – i løpet av de siste ti årene har antall ansatte i bransjen nesten doblet seg fra 6.400 til 12.000. Men ifølge den halvårlige konjunkturundersøkelsen til RIF forventer medlemsvirksomhetene videre vekst – og det er spesielt innen områdene samferdsel, olje og gass, samt bygg og miljø man forventer gode tider.
Dette medfører relativt kraftig oppbemanning – og sjelden har virksomhetene rapportert inn så omfattende rekrutteringsbehov. Dette er selvsagt en god indikator på det høye aktivitetsnivået i bransjen.
Mange av virksomhetene vokser organisk – men vi ser også at konsolideringen fortsetter i rådgiverbransjen. De store blir stadig større – og vi kan forvente flere oppkjøp også i tiden fremover. Vi ser dessuten at flere av aktørene ønsker å samle stadig flere fagdisipliner under samme paraply – slik at vi kan forvente at flere arkitektselskaper finner veien til de større rågiveraktørene. Dette henger selvsagt sammen med de stadig større og mer komplekse prosjektene som har kommet inn i byggenæringen og da spesielt innen samferdselssektoren.
Rådgiverne som ønsker å henge med på de største jobbene må kunne tilby et bredere spekter av tjenester enn før – og da må de utvide, eller i større grad samarbeide, om de store jobbene. Det ser vi nå at flere aktører er i ferd med å gjøre. Dette er en trend som også vil fortsette i tiden fremover. Både Nye Veier, Statens vegvesen og Bane NOR vil satse på store kontrakter – og ikke minst vil totalentrepriser bli mer vanlig. Da er det viktig at rådgiverne henger med i utviklingen og tilpasser seg den nye hverdagen. Dette opplever vi at veldig mange nå er i ferd med å rigge seg for å kunne gjøre.
Selv om mange selskaper nå vokser og forventer en videre vekst, henger dessverre ikke bunnlinjene med i samme grad. Flere selskaper tjener gode penger, men marginene presses – og flere kan notere en nedgang fra tidligere år. Et stadig økende prispress og ny dynamikk i markedet er i stor grad med på å bidra til denne utviklingen.
Om dette er et vedvarende fenomen – eller en forbigående trend er ikke godt å si – men vi kan trygt slå fast at konkurransen er tøffere enn noen sinne – noe vi også ser gjennom hele verdikjeden i byggenæringen. Vi skal også huske på at utenlandske aktører ser det norske rådgivermarkedet som lukrativt – og flere utenlandske selskaper vil i tiden fremover satse i Norge – enten ved nyetableringer, oppkjøp – eller at man kommer inn og satser på konkrete store enkeltprosjekter. Da er det også gledelig at flere av de norske vokser kraftig i utlandet.
(Mer om dette temaet kan du lese her (krever abonnement på Byggeindustrien).
- Nøkkelord
- Leder