Foto: Anders Lillesæter

Veidekke og Statens vegvesen møtes i retten rundt utbyggingen av E39 Rådal-Svegatjørn

Veidekke har stevnet Statens vegvesen for ulovlig tidspress på utbyggingen av E39 Rådal-Svegatjørn mellom Os og Bergen, mens staten truer med bøter på opptil 230 millioner kroner.

Det er DN som melder at partene møtes i Bergen tingrett 4. februar. Dermed havner saken i rettsapparatet før utbyggingen er fullført.

Det var i februar i fjor det kom frem at Veidekke hadde tatt ut stevning mot Statens vegvesen midt i det pågående gigantprosjektet, mens byggherren truet med store dagsbøter. Nå havner altså saken i retten.

Veidekke mener Statens vegvesens tidsfrister på ferdigstillelse av prosjektet bryter norske lover og regler, mens Statens vegvesen på sin side avviser at det bryter byggherreforskriften og truer med dagsbøter.

– Dette er en prinsipiell viktig sak om at korte byggetider er ulovlig i henhold til HMS-krav og arbeidsmiljøloven. Forskning har slått fast at hovedårsaken til mange arbeidsulykker skyldes tidspress og at det er farlig. Det er altså liv og helse for arbeidstagerne som er sakens hovedanliggende. Det er helt forstemmende at Statens vegvesen, som flagger hvor opptatt de er av sikkerhet på arbeidsplassene, mener det ikke får noen konsekvenser at Statens vegvesen selv opererer med ulovlige tidsfrister, sier advokat Nils-Henrik Pettersson i Glittertind som representerer Veidekke i saken, til DN.

– Vi er uenig i motpartens anklager om at vi bryter byggherreforskriftene, sier Kjartan Hove, prosjektdirektør i vest i Statens vegvesen, til avisen. Han legger til at Veidekke aksepterte byggetiden Statens vegvesen hadde fastsatt da entreprenør la inn tilbudet.