Nils Hæstad i Veidekke og Arild Moe i AF Gruppen har stor tro samarbeid.

Veidekke og AF tror ikke lovverket stopper Nye Veier-samarbeid

Den største overraskelsen på listen over hvem som ønsker å bli prekvalifisert til Nye Veier-prosjektet E18 Rugtvedt - Dørdal i Telemark var ikke at seks av ti tilbydere var utenlandske, men at Veidekke og AF Gruppen konkurrerer sammen.

Samarbeid mellom de største norske entreprenørene i forskjellige grupperinger har lang historie i Norge. Men samarbeid mellom de aller norske største aktørene har, men noen hederlige unntak, vært få de siste ti årene.

Byggeindustrien erfarer at flere andre norske entreprenører i lang tid har sjekket det juridiske rundt slike nasjonale samarbeidskonstellasjoner, men at man har vært usikker på hvordan konkurransemyndighetene vil reagere på et slikt arbeidsfellesskap. I dette tilfellet mener både AF Gruppen og Veidekke at de er innenfor gjeldende regler.

Egen gjennomføringsevne

– Vi leser konkurranseloven ganske nøye, for ikke å si veldig nøye, på tvers av avdelinger og har innhentet eksterne juridiske vurderinger som tilsier at i dette tilfellet vil det være lovlig, sier direktør for Region Anlegg Nils Hæstad i Veidekke til Byggeindustrien.

– Har dere fått noen uttalelser fra Konkurransetilsynet før dere inngikk samarbeidet?

– Nei, Konkurransetilsynet sier ingenting. Derfor måtte vi gjøre selvstendige vurderinger på det.

– Var det samme vurderinger dere gjorde i forhold til Sky-Langangen hvor dere hadde et arbeidsfellesskap med Hæhre?

– Ja, vi hentet inn akkurat de samme eksterne juridiske vurderingene av lovligheten den gang. Det er jo den aktuelle situasjonen i forhold egen gjennomføringsevne som var veldig viktig da, og er veldig viktig nå, svarer Veidekke-direktøren.

Også på Fellesprosjektet

Han peker også på at det ikke er lenge siden Veidekke hadde et tilsvarende samarbeid med tyske Hochtief på sin parsell av Fellesprosjektet E6 Dovrebanen. Den gang var det kompetanse på full utstøping av tunnel som Veidekke ikke besatt, og nå er det kapasiteten rundt masseflytting som ikke er tilgjengelig.

– Vi har ganske mange ordre som vi har forpliktet oss til å gjennomføre, men vi ønsker også å være med på flere nye prosjekter. For en entreprenørvirksomhet er gjennomføringsevne ekstremt viktig. Alternativet er jo at vi ikke klarer å levere pris. Men vi tror at akkurat i dette tilfellet gjør at med det vi har i ordre, så klarer vi i sum å få til et bedre tilbud sammen med AF Gruppen, enn vi ville fått til alene. Jeg kan ikke svare for AF Gruppen, men det er i hvert fall situasjonen for oss. Det er jo et av kriteriene i loven også, forteller Veidekkes anleggssjef.

Klart innenfor

AF Gruppen har gjort de samme vurderingene som Veidekke, og føler seg trygge både på samarbeidspartneren, og på at konkurransemyndighetene ikke vil sette ned foten.

– Vi kjenner godt til lovverket og er nøye med å følge det. Vår vurdering er at vi er klart innenfor, og vi kunne ikke gått for dette prosjektet uten å ha en partner med oss, sier konserndirektør Anlegg, Arild Moe i AF Gruppen til Byggeindustrien.

– Den ene vurderingen vi har gjort er at vi er innenfor konkurranselovverket, og den andre var å finne en partner som kapasitets- og kompetansemessig kan fylle et slikt prosjekt. Veidekke var i så måte en veldig god partner å gå for, legger han til.

Han forteller at siden selskapet ble opprettet har AF Gruppen tradisjon med å jobbe sammen med andre i arbeidsfellesskap både innen bygg og anlegg, og at erfaringene med denne type samarbeid har vært gode.

– Med størrelsen på mange av anleggskontraktene som blant annet Nye Veier skal lyse ut fremover, tror du arbeidsfellesskap blir en viktigere arbeidsform for dere i årene fremover?

– For det første blir det vurdering fra prosjekt til prosjekt. Er vi i stand til å gjøre det på egenhånd, så gjør vi det. Hvis ikke er et partnerskap noe vi må vurdere. Det er store kontrakter som kommer, og det kommer til å kreve stor kapasitet av de som tar på seg kontraktene. Men dette blir som sagt vurderinger fra prosjekt til prosjekt. Først må vi sjekke om vi kan gjøre det selv. Det er kontrollpunktet vi må ha, poengterer Moe.

Kan ikke gi forhåndsuttalelser

Avdelingsdirektør Ingrid Kjeldstad Gullaksen med ansvar for bygg og anlegg i Konkurransetilsynet viser til en lovendring som gjorde at de måtte bytte praksis rundt hva de kunne svare entreprenørene på.

– Konkurransetilsynet har ikke anledning til å forhåndsgodkjenne avtaler etter konkurranseloven av 2004, i motsetning til tidligere (1993-loven) hvor det var anledning til å søke om dispensasjon fra lovens forbud. Det er derfor opp til det enkelte foretak å påse at man holder seg innenfor lovens forbudsregler, forteller hun til Byggeindustrien.

Hun utdyper og forteller at på generelt grunnlag er det slik at dersom konkurrenter inngår et prosjektsamarbeid eller et arbeidsfellesskap så kan dette være i strid med konkurranseloven, dersom dette er prosjekter som hvert enkelt foretak kunne ha utført hver for seg.

– Det vil være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle basert på de faktiske omstendigheter i den enkelte sak, sier Gullaksen.