Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Utbyggingsprosjekter i Trondheim stoppes - frykter permitteringer

Store utbyggingsprosjekter i Trondheim stoppes på grunn av manglende skolekapasitet.

– En kjempekatastrofe, sier regiondirektør i Veidekke Eiendom, Pål Magnus Aglen til Adresseavisen i en artikkel tirsdag.

Av rundt 1.400 boliger som årlig bygges i Trondheim, har Veidekke løpende omtrent 450 under bygging. Aglen sier at det i mange år har vært forutsigbart i byen, og at Veidekke har posisjonert seg der kommunen ønsker bygging. I fjor solgte firmaet for nesten 1 milliard kroner i trønderhovedstaden.

– Vi kjøper og utvikler, og trenger å ha en klar forutsigbarhet på dette. Så kom det som julekvelden på kjerringa at vi ikke får ut noen prosjekter grunnet skolekapasitet. Vi har 16 -18 måneder til med moro, så er det slutt, sier Aglen.

Stoppes

Frem til 2025 planlegger Veidekke bygging av omtrent 1.300 boenheter på det gamle industriområdet til Lilleby smelteverk. Rammetillatelse til 70 boliger ble nylig nektet grunnet manglende kapasitet på Rosenborg ungdomsskole. I tillegg fikk Veidekke, sammen med Obos, tidligere i vinter ja til å regulere et område med rundt 400 boliger på Tiller. Det er stoppet opp grunnet få skoleplasser, og det samme gjelder for omtrent 400 boliger i Ranheim Senterområde hvor det også skal bygges nærsenter, skriver Adresseavisen.

– Vi kjører reguleringsprosessen, og gjør det klart. Men vi kommer ikke videre grunnet skolekapasitet. Vi har bygd opp vår produksjonskapasitet ut fra dette, og investert ekstremt mye penger. Nå er ikke vi et selskap som dør, fordi vi er store. Men vi må dreie fokus, og ta hele organisasjonen og investeringen ut av Trondheim by. Flytte ressursene ut. Men for entreprenørene derimot, kan det føre til permitteringer. Og boligavdelingen vår vil slite ganske fort. Det er mange produksjonsrekker som nå avsluttes fortløpende, sier Aglen til avisen.

Føler seg lurt

I 2011 skal Trondheim kommune bestemt at Lilleby-området skulle få flere nye boliger. Skolekapasitet ble vurdert, og kommunen regulerte da inn tomt på 17 dekar til ungdomsskole. Kommunen kjøpte området i 2013, men fortsatt står det ubrukt.

Veidekke-direktøren sier til Adresseavisen at han føler seg lurt av kommunen.

– Ja, virkelig. Først trodde jeg det var en misforståelse. Vi la sammen med administrasjon og politikerne en tydelig plan, og så at en skole passet godt inn. Jeg angrer på at vi ikke la inn skole som krav i utbyggingsavtalen, men det tenkte jeg ikke på en gang fordi det har vært veldig grei styringsfart og enighet tidligere, sier Aglen.

Regiondirektør i NHO, Tord Lien mener det er på tide at Trondheim tar i bruk OPS på skoleutbygging hvis de ikke klarer å bygge ut tilbudet selv.

– Det er mye diskusjon rundt OPS, men en ting er sikkert; det er ikke god økonomi for kommunen å ha en skoletomt, kjøpt av private for 121 millioner, stående tom, sier Lien.

– Ond spiral

Ifølge Lien er det prosjekter i flere bydeler som nærmest er stoppet opp, eller møtt trøbbel det siste året, grunnet manglende skolekapasitet.

Direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Trøndelag, Kristian Dahlberg Hauge kaller det et paradoks at dette skjer i områder som kommunen selv har pekt på som prioriterte utbyggingsområder.

– Det blir en ond spiral. På sikt kan det sette hele min bransje sjakk matt. Entreprenører har hele tiden prosjekter i omløp hvor kommunen har sagt ja til utbygging, men så stopper det opp grunnet skolekapasitet. Tap-tap, sier han til Adresseavisen.

1. juni skal rådmannen legge frem orienteringssak på Lilleby-området med hensyn til skolekapasitet.

- Jeg forstår frustrasjonen, og det tas på alvor. Vi jobber konstruktivt med flere mulige løsninger.Bruk av OPS er et politisk spørsmål. Det er for tiden ikke politisk flertall for omfattende bruk av det i Trondheim, sier Løberg til Adresseavisen.