Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Undersøkelse: Flere foreldre anbefaler yrkesfaglig utdanning til sine barn

En undersøkelse Opinion har gjennomført for Veidekke viser at foreldrene til landets 10.-klassinger har endret mening. På fire år har andelen som sier de vil anbefale yrkesfaglig utdanning til sine barn økt fra 37 til 59 prosent.

Fra 2018 har det vært flere søkere til yrkesfag, og i 2021 valgte 51 prosent av søkerne yrkesfag og 49 prosent studieforberedende utdanning viser tall fra Utdanningsdirekto­ratet.

Tidligere undersøkelser viser at foreldrene er viktige rådgiverne når barna skal velge studieretning. I undersøkelsen som er gjort for Veidekke kommer det altså nå frem at foreldrene til landets 10.-klassinger har endret mening og er langt mer positive til yrkesfag enn før.

– Foreldre i Nord-Norge er mest positive til yrkesfag der 72 prosent anbefaler det for sine barn, mens 66 prosent av foreldrene i Midt-Norge og 64 prosent på Vestlandet gjør det samme. I Oslo er andelen lavest med 35 prosent, men det er en betydelig oppgang fra kun 23 prosent i 2018, heter det i en melding fra Veidekke.

Gutter velger i større grad yrkesfag enn jenter, det gjelder også for bygg- og anleggsteknikk, men også her endrer tallene seg. I 2012 var jenteandelen blant søkerne fire prosent, i 2018 var den seks prosent og i 2021 ir prosent. I undersøkelsen fra Opinion kommer det frem at 70 prosent av foreldrene til 10.-klassingene mener at bygg- og anleggsbransjen passer like godt for jenter og gutter.

Jimmy Bengtsson. Foto: Bård Gudim
Jimmy Bengtsson. Foto: Bård Gudim

– Veidekke har siden 2016 jobbet målrettet med å øke statusen til yrkesfagene, spesielt innen bygg- og anlegg. De siste årene har vi også fremhevet at vår bransje passer like godt for kvinner som for menn. For vi trenger et betydelig påfyll av flinke hender og hoder de neste årene, da kan vi selvfølgelig ikke rekruttere bare fra halvparten av befolkningen. Jeg er optimist og blir ikke overrasket om søkertallene til våren viser at andelen jenter fortsetter å øke i bygg- og anleggsteknikk, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke, i meldingen.

NHOs kompetansebarometer som ble lagt frem i 2021 viser at 1 av 3 bedrifter ikke får tak i ønsket kompetanse, og 48 prosent av bedriftene har behov for kompetanse innen håndverksfag. Tall fra Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg viser at landet trenger minst 8.500 nye fagarbeidere innen bygg og anlegg hvert eneste år frem mot 2030.

Søknadsfristen til den videregående opplæringen 1. mars.