Prosjektsjef Torbjørn Tveit Bakketun foran den store tunnelboremaskinen. Foto: Sverre Hjørnevik

Ulrikke skal bore i Ulriken

Overveldende mange syntes at tunnelboremaskinen som skal lage ny jernbanetunnel i fjellet Ulriken skal hete Ulrikke.

Helt siden det ble kjent at en tunnelboremaskin skal gnage seg gjennom et av Bergens syv fjell, har Ulrikke vært foreslått som navn på maskinen fra ulike hold. I følge god anleggstradisjon skal slike maskiner ha hunkjønnsnavn, og da kommer jentenavnet som ligner på fjellets eget navn lett frem, melder Jernbaneverket i en pressemelding.

Uslåelige Ulrikke
Nylig lyste man ut en navnekonkurranse for å få opp alternativer, og gledelig nok kom det inn flere hundre forslag. Når juryen likevel landet på det mest opplagte navnet, Ulrikke, er det både fordi et overveldende flertall av deltakerne foreslo navnet, og det dessuten er lett å huske og klinger flott.
Premierte andre gode forslag
Flere andre gode forslag ble også premiert, blant annet disse oppkallingene etter fremstående lokale kvinner:

* Magda – etter skuespilleren Magda Blanc (1879-1959) fra Bergen som også hadde sommerresidens i Arna der tunnelboringen starter. Blanc mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

* Janne – etter en lokal velgjører og bedriftseier/-leder for Janusfabrikken, Janne Vangen. Familien til Vangen måtte i sin tid også avstå land til byggingen av Arna stasjon.

* Cecilia – etter Bergens hardtslående bokser Cecilia Brækhus

Det var også forslag av det mer humoristiske slaget, som Lady Gnaga og Giga Bite.