Tygger på venstres grønne forslag

Venstre håper forslagene de la på bordet lørdag kveld skal løse budsjettfloken. Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti brukte søndagen til å tygge på den grønne pakken.

Venstres leder Trine Skei Grande kom smilende ut etter å ha tilbrakt deler av lørdagskvelden i statsministerboligen sammen med Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og KrF-leder Knut Arild Hareide. Også partienes finanspolitiske talsmenn og regjeringspartienes parlamentariske ledere var til stede på møtet, som først ble avsluttet en halvtime før midnatt.

– Vi i Venstre har lagt mange gode forslag på bordet som jeg tror kan bringe oss i mål, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa Grande.

Venstres mål er at budsjettet for 2017 bidrar til kutt i klimagassutslipp og hjelpe Norge på veien mot å nå målene i Parisavtalen. Hvorvidt partiets grønne pakke kan løse opp i de fastlåste forhandlingene, gjenstår å se. Forslagene berører nemlig også den omstridte bilpakken, får NTB opplyst. Pakken kombinerer økte drivstoffavgifter med lettelser i andre bil- og bomavgifter, og regjeringen har gjort det klart at den ikke skal røres i forhandlingene. Det ultimatumet har fått Venstre og KrF til å steile og har gjort forhandlingsklimaet vanskeligere.

– Tar tid

Mens Venstre-toppene brukte søndagen til kandidatsamling, dro statsministeren for å se cupfinalen for menn søndag ettermiddag. Resten av dagen skulle hun tilbringe på Høyres sentralstyremøte, der situasjonen i forhandlingene var et selvsagt tema.

– Vi har fått ulike innspill, vi jobber hardt og konsist, var alt hun hadde å fortelle på vei inn til møtet.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland var nesten like ordknapp da han ankom møtet.

– Det er krevende, det tar tid, og derfor skal vi møtes igjen i morgen, sier han til NTB.

Han vil ikke kommentere Venstres forslag, men sier han håper partiene vil klare å finne en løsning.

Det er ikke er klart hvorvidt hun og Jensen må delta på enda et møte. De parlamentariske lederne og finanspolitikerne har så langt ikke klart å hale budsjettet i havn på egenhånd.

Bryter fristen

Både i regjeringspartiene og i Kristelig Folkeparti ble søndagen brukt til å vurdere Venstres forslag. KrF tygger også på forslag fra Frp og Høyre. Partiets stortingsgruppe møtes mandag klokka 12 for å drøfte status i forhandlingene og forslagene som ligger på bordet.

KrF har også krevd mer fra regjeringspartiene til sine kjernesaker, som skole, familie og distriktene. Ifølge Aftenposten har regjeringen forsøkt å komme dem i møte med forslag om økt kontantstøtte og engangsstønad og mer penger til lærere i småskolen.

For å gjøre grønnmale budsjettet la regjeringen torsdag nesten tre milliarder kroner på bordet, penger som blant annet skal gå til kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Et annet forslag skal være å øke kravet til hvor mye biodrivstoff som skal blandes inn i bensin og diesel.

At partiene ikke blir enige innen fristen betyr at de ikke rekker å skrive en avtale inn i finanskomiteens innstilling. Det kan bety at komiteen må levere en tilleggsinnstilling der en avtalen de fire eventuelt er kommet fram til inngår.