TV2s krimjournalist Kadafi Zaman og Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo gjestet podkasten Byggeplassen og snakket om hva de har sett av kriminalitet i norsk byggebransje. Foto: Sindre Sverdrup Strand

TV2s Kadafi Zaman i podkast: - En wake-up-call for meg som har jobbet med krim i nesten 20 år

TV2-journalist Kadafi Zaman ble opprørt da han så hvordan utenlandske arbeidere bodde i en ulovlig brakkelandsby i Groruddalen. – Det som gjorde sterkest inntrykk var å se barneleker, akebrett og ting som tydet på at det bodde barnefamilier der, sier krimjournalisten i podkasten Byggeplassen.

Kadafi Zaman, Lars Mamen og programlederne Christian Aarhus og Frode Aga. Foto: Sindre Sverdrup Strand

I en ulovlig brakkeby i Groruddalen hadde flere hundre utenlandske bygningsarbeidere betalt tusenvis av kroner i måneden for å bo i potensielle brannfeller, mens bakmennene tjente millioner.

Trolig bodde det også barn i de ulovlige brakkene.

Det er noe av det som kommer frem i TV2s storsatsing på gravende journalistikk, «Norge bak fasaden», med journalistene Kadafi Zaman og Janne Amble som programledere.

– Man går daglig forbi byggeplasser i Oslo og ser fancy bygg reise seg. Samtidig ser man arbeiderne som jobber der, men man tenker ikke på hvordan de bor. Vi så mye sykt, sier Kadafi Zaman og forteller om kållager som var omgjort til ulovlige boliger, et safehouse for menn som utsettes for tvangsarbeid og arbeidere som står i suppekø hos Kirkens bymisjon for å få mat.

Zaman innrømmer at det han opplevde i møtet med utenlandske arbeidere har vært en vekker.

– Det var nesten en slags wake-up-call for meg som har jobbet med krim i nesten 20 år å se en side av byen og Norge som man vanligvis ikke ser, sier Zaman.

Hør Kadafi Zaman og Fair Play Bygg Oslos Lars Mamen fortelle om hvordan de jobber og hva de har sett av ulovligheter på byggenæringens skyggeside i episode 40 av Byggeplassen.