Tror på dobling av robotgressklippere

– Robotgressklippere er trendy. I 2013 får vi enda et rekordår for slike klipppere i Norge, mener en av importørene.

– Trenden skyldes at teknologien har blitt smartere, det er kommet flere seriøse tilbydere og ikke minst at nordmenn ønsker å verne fritiden sin, sier importøren av robotgressklipperen Wiper i Ole Chr. Bye, Bjørnar Teig.

Bransjetall fra Park- og hagemaskinleverandørenes forening viser en kraftig vekst i solgte robotgressklippere fra 264 roboter i 2010, til nesten 3.700 i 2012. Robotklipperspesialist Teig mener at vi bare har sett begynnelsen på denne trenden.

Ned fra gjerdet, opp i hengekøyen
– Nordmenn hopper ned fra gjerdet, og opp i hengekøyen. Sommerens store hit vil være automatiske robotgressklippere, som jobber mens du slapper av. Batterisauen vil bli et vanlig syn i norske hager. I år forventer vi minst en dobling av salget, kanskje opp mot 10.000 solgte roboter i Norge, sier Teig.

Det er ikke bare forbrukerne som satser på roboter. Når etterspørselen stiger, stiger også tilbudet.

Husqvarna har vært ledende på det norske markedet i flere år. Nå kommer også robotgressklippere for fullt fra det europeiske markedet inn til Norge. Den italienske Zucchetti-gruppen står både for merkene Stiga og Wiper. I tillegg har det kommet flere robotgressklippere fra Honda og Gardena.

Kvalitetstid i sommer
Med en robotgressklipper kan du få plenen klippet hver dag. Du bestemmer selv når og hvor ofte den skal klippes. Mange kjøper robotklipperen både til hagen og på hytta. Da kan man komme hjem fra ferie, eller opp på hytta, til nyslått gress.

– Robotteknologien har blitt smartere, mer brukervennlig og billigere de siste tre årene. Samtidig ser vi at nordmenn i større grad verner om fritiden sin. Vi vil gjerne bruke de få soldagene vi har i sommer til noe annet enn å klippe gresset. Robotklipperne gir mer kvalitetstid om sommeren, og det kan være grunnen til robottrenden, forklarer Teig.

Sesongens nyheter fra Wiper
Teig har plukket ut tre Wiper-modeller fra årets sesong.

Wiper Blitz X: Den bærbare gressklipperen
Wiper Blitz X er din nye personlige gartner. Takket være ZGS- gresssensorer gjenkjenner Wiper Blitz X kantene til området som skal klippes, selv uten kantsnor. Dette betyr at du kan bruke Blitz X straks du har kjøpt den – uten installasjon.

Roboten er utstyrt med et sensorsystem (seks for gressoverflater, to sikkerhetssensorer på håndtakene, en løftesensor, en støtsensor og en veltesensor) som garanterer sikkerhet og effektivitet. Modellen er designet for flater opptil 400 kvm. og håndterer skråninger inntil 50 %. Den er ekstremt stillegående og kommer til svært trange steder.

– Denne roboten er en av de letteste og mest kompakte i serien. Den har et håndtak slik at den er enkel å flytte. Sikkerhetssensorene blokkerer knivene straks den løftes fra bakken. Det er bare å ta den med deg på hytta, forklarer Teig

Wiper Runner X: Regnsky robot
Denne gressklipperen er designet for middels store flater. En automatisk modell som selv kjører tilbake til ladestasjonen for å lade når batteriet er tomt. Roboten håndterer skråninger inntil 45 % og dekker områder opptil 1400 m2.

- Wiper Runner er en av våre mest robuste modeller. Kraften i litiumbatteriene gir robotklipperen topp styrke og varighet. Den er i tillegg utstyrt med en regnsensor som sender den tilbake til ladestasjonen før gresset blir vått, sier Teig.

Wiper Joy: Liten gressklipper, stor styrke
En liten og kraftig robotgressklipper designet for de fleste normale hager. Wiper Joy kjører selv tilbake til ladestasjonen for å lade seg selv når batteriet er tomt. Roboten håndterer skråninger inntil 35 % og dekker områder opptil 600 m2.

– Denne roboten er kanskje minstemann, men litiumbatteriene gir topp styrke og varighet. Wiper Joy er blant de største gutta når det kommer til pålitelighet og brukervennlighet, sier Teig.

Trenger du plentips? Få tips og råd fra ekspertene
Plenguide: Slik får du flott plen
Plen i en fei - eller så selv?