Tore Ådlandsvik er daglig leder i trevarebedriften Torsvik Innredning AS og styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer. Foto: Norske Trevarer
Tore Ådlandsvik er daglig leder i trevarebedriften Torsvik Innredning AS og styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer. Foto: Norske Trevarer

Trevarebedrift vurderer å flytte fra høye strømregninger

– I vår bedrift spises overskuddet helt opp av økte strømpriser. Vi vurderer nå om vi må flytte deler av produksjonen til der strømmen er billigere, sier daglig leder Tore Ådlandsvik i trevarebedriften Torsvik Innredning AS på Askøy utenfor Bergen.

Tore Ådlandsvik er også styreleder i bransjeforeningen Norske Trevarer, som organiserer nær 300 norske trevarebedrifter med rundt 4.500 ansatte og en samlet omsetning på over ni milliarder kroner.

Han sier at mange av medlemmene deres nå opplever store utfordringer på grunn av strømprisene.

Styrelderen har de siste ukene vært i kontakt med en rekke kolleger i bransjen som har uttrykt sterk bekymring og stor frustrasjon over kostnader som man ikke lenger har kontroll over.

Fjernet fortrinn

– Vi er opprørt og kraftig provosert over at tidligere politiske vedtak og dårlig politisk håndverk har ført til en konkurransevridning mellom bedrifter i Norge. Samtidig har de samme politiske vedtakene fjernet det som kanskje har vært norske industribedrifters aller største fortrinn i konkurransen mot utlandet, nemlig lave og forutsigbare strømpriser, sier Ådlandsvik i en pressemelding.

– Nå har vi i stedet fått et svært uforutsigbart bilde, der en kraftig økning i strømprisene sammenfaller med mange andre økte kostnader. I sum er dette blitt svært krevende for oss og mange andre norske industribedrifter, også i trevarebransjen, legger han til.

Rammes ulikt

Ådlandsvik påpeker også at bedriftene rammes ulikt ut ifra hvor i landet de ligger, noe som skaper en konkurranseforskjell.

– I vårt område og i vår bedrift er strømprisene så høye at det spiser opp det overskuddet vi er avhengig av for å kunne utvikle oss videre, sier Ådlandsvik i meldingen.

– Derfor vurderer jeg nå seriøst om vår bedrift må flytte deler av produksjonen vår nordover i landet, der strømprisene er mange ganger lavere enn de er i vår region, legger han til.