Brannen skal ha oppstått i slangen på den røde spolen. Det er ingen synlige skader på utsiden. Foto: Norcem<p>Natt til torsdag brøt det ut brann ved Norcem i Brevik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>Sikkerhetsventilene i gassbatteriet stoppet utviklingen. Foto: NorcemFungerende fabrikksjef ved Norcem i Brevik, Sjur Viggo Jensen. Foto: Norcem

Tre arbeidere måtte evakuere på grunn av eksplosjonsfare ved Norcem i Brevik

En ulmebrann i en gasslange førte til evakuering av tre arbeidere ved Norcem i Brevik natt til torsdag.

NTB var først ute med å omtale hendelsen.

Klokken 23:36 onsdag kveld rykket nødetatene ut til en brann på Norcem i Brevik.

Klokken 1:47 natt til torsdag kom meldingen om at brannen var under kontroll, og at området var trygt.

Fungerende fabrikksjef Sjur Viggo Jensen forteller til Byggeindustrien at de har startet granskning av hendelsen, men at det skal dreie seg om en ulmebrann inne i en gassledning til et sveiseapparat.

Fungerende fabrikksjef ved Norcem i Brevik, Sjur Viggo Jensen. Foto: Norcem

‒ Det ble gjort sveisearbeid med en brenner, og da brenneren ble skrudd av, har det sannsynligvis blitt dratt en flamme inn i slangen. Inne i slangen har det vært acetylen og veldig lite oksygen, så da utviklet det seg lite flammer, men mye røyk, forteller Jensen.

På grunn av eksplosjonsfare hvis ilden skulle nå gassflaskene brukt til sveisingen, ble de tre arbeiderne i området evakuert.

‒ Inne i slangen er det en sikkerhetsventil som stoppen flammen, men som en ekstra sikkerhetsbarriere ble det etablert en sikkerhetssone på 300 meter. Risikoen for eksplosjon er ansett som liten, men det er snakk om store flasker med høyt trykk, så det ville ha vært alvorlig, sier Jensen.

Flaskene ble først inspisert med drone, og da dronebildene ikke viste tegn til brann, ble gassflaskene temperaturmålt på avstand av brannvesen og industrivern ved sementfabrikken før sikkerhetsavstanden ble opphevet.