Illustrasjon: Multiconsult

Trår til for sykkelvei for 1,3 milliarder

Den planlagte sykkelstamveien mellom Stavanger og Sandnes omfatter omtrent 14 kilometer asfaltert sykkelvei langs E39 og en egen tunnel gjennom Auglendshøyden. Prislappen er på 1,3 milliarder, og arbeidet kan starte allerede til høsten.

Det skriver NRK Rogaland.

– Biler får tunneler for å slippe å ta seg over fjell. Nå får også syklistene en tunnel for å slippe å sykle over haugen. Og så unngår vi konflikter mellom turgåere i Sørmarka, sier prosjektlederen for sykkelstamveien, Kari Smådal Turøy til statskanalen.

Arbeidet med sykkelstamveien langs E39 innenfor Ryfast-området i Stavanger er allerede i gang. 700 meter slynger seg fram parallelt med motorveien. Her er det bare asfalten som mangler, skriver NRK.

Men milliardprosjektet med sykkelstamvei er en del av Bypakke Nord-Jæren, som er en bompakke Stortinget ikke har godkjent ennå. Statens vegvesen må også inngå avtaler med grunneierne langs E39 mellom Stavanger og Sandnes for prosjektet er i boks. Kommer dette på plass, vil syklistenes motorvei mellom Jåttå og Sandnes være ferdig i 2020, heter det i artikkelen.

– Sykkelstamveien skal være eksklusiv for syklister. Den skal ha skikkelig god standard og være fire meter asfaltert bredde med merket midtstripe. Det er satt krav til stigning og at svingene ikke skal være for krappe, og ha skikkelige kryss med egne av- og påkjøringsfelt. Det skal bli slik at syklistene kan holde høy fart uten at det går utover sikkerheten, sier Turøy til NRK.