Foto: Illsbo Tools.

Tokvam overtar rettighetene til Ilsbo kantklippere

Den norske utstyrsprodusenten Tokvam kjøper produkt- og merkevarerettigheter fra den markedsledende svenske kantklipperprodusenten Ilsbo Tools.

Daglig leder Finn Kristian Tokvam i Tokvam as.

Avtalen innbærer at Tokvam as overtar produksjon og utvikling av Ilsbo krattknusere, inkludert rettighetene til merkenavnet Ilsbo Tools. Tokvam overtar også forhandleravtalene med Lantmännen i Sverige og Eik Maskin i Norge, skriver Tokvam i en pressemelding.

– Vi er meget tilfredse og ydmyke i forhold til denne muligheten. Ilsbo Tools er en virksomhet vi har kjent og fulgt i lengre tid og produktene passer Tokvam veldig godt. Vi kommer til å ha stort fokus på videreutvikling av maskinene for å sette fart på veksten. Vi ser også at dette er et markedssegment vi ønsker å ha langt mer fokus på fremover. I den sammenheng er vi veldig glade for at vi har med flere ressurser fra Ilsbo i 2-3 år fremover, inkludert eier, grunder og produktutvikler Leif Andersson, uttaler daglig leder Finn Kristian Tokvam.

Dette betyr flere sommerprodukter og betydelig økt eksportandel for den familieeide industribedriften, som holder til på Reinsvoll i Innlandet. Tokvam har i lengre tid hatt en uttalt målsetning om å bli en bedrift som leverer løsninger for «veivedlikehold» året rundt til større deler av verden. Med dette oppkjøpet gjør bedriften et stort steg i riktig retning, står det i pressemeldingen.

Ilsbo krattknusere er produkter som skal holde veiskuldre og grøfter fri for ugress, kratt og småbusk. Produktene egner seg spesielt godt til å fjerne oppvekst av kratt, men kan også kutte trær med en stammediameter opp til 100 millimeter.

Ilsboo Tools AB nedskalerer virksomheten og satser på nye produkter

Avtalen mellom Ilsbo Tools og Tokvam gjelder produktrettighetene til Ilsbo krattknusere og rettighetene til merkevaren Ilsbo Tools. Leif Andersson vil fortsette sin drift i mindre skala og satse på andre produkter. Hvilke produkter og under hvilket merkenavn er ennå ikke klart.

– Vi har kommet til et veiskille der vi enten må investere betydelig for å øke volum eller selge rettighetene til noen andre som ville ta denne reisen. Gitt all usikkerheten vi ser i dagens marked var dette en bra løsning for oss, sier Leif Andersson.

– Vi har kjent Tokvam og deres virksomhet i lang tid og er veldig fornøyd med at det er de som skal ta «Ilsbo röjaren» inn i fremtiden, fortsetter han.

Første oppkjøp i bedriftens 62-årige historie

For Tokvam har ikke oppkjøp vært en aktiv del av bedriftens strategi så langt.

– Når det er sagt har vi alltid fulgt bransjen og konkurransesituasjonen veldig tett og hatt en uttalt strategi om å vurdere oppkjøpsmuligheter som en del av vår vekstfilosofi. Det er en første gang for alt og akkurat nå så føltes dette oppkjøpet både riktig og viktig for oss i Tokvam, sier Finn Kristian Tokvam.

– Vi i Tokvam ønsker å være innovative og offensive i flere dimensjoner. Dette oppkjøpet og de ressursene og innsatsen vi kommer til å legge i videreutvikling av disse produktene skal være et bevis på det, tilføyer han.

Økt eksport og mer salg sommerhalvår

Tokvam har hatt et tydelig mål om å fortsette den internasjonale veksten og i tillegg redusere produktrisikoen med flere produkter som selges i sommerhalvåret. Tokvam startet et utviklingsløp med feiemaskiner for fire år tilbake, som fortsatt pågår med full kraft. Nå vil altså selskapet komplettere med produktgruppen som kalles både kantklippere og krattknusere. For fem år siden hadde Tokvam ingen sommerprodukter, men i 2021 kan sommerprodukter stå for mer enn 25 prosent av den totale omsetningen, skriver selskapet i pressemeldingen.

– Tokvam forventer umiddelbart en omsetningsvekst på 15-20 prosent som følge av oppkjøpet, men våre ambisjoner for dette produktområdet er langt større. En offensiv satsing bestående av produktutvikling, god utnyttelse av nye og eksisterende distribusjonskanaler og offensiv markedsføring bør legge til rette for en dobling av omsetningen i produktområdet krattknusere på mellomlang sikt, fastslår Finn Kristian Tokvam.