Kirsti Slotsvik, direktør i Jernbanedirektoratet fra et besøk i podkasten Byggeplassen. Foto: Trond Joelson

Togtopp vil at jernbanen skal tåle flere lynnedslag

Vi kommer til å se mer ekstremvær med lyn og torden, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik, som håper infrastrukturen kan tåle mer enn den gjorde torsdag.

Et voldsomt uvær med opp mot 20.000 lynnedslag i løpet av noen timer natt til torsdag bidro til å sette togtrafikken ut av spill på Østlandet. Østfoldbanen var først i drift igjen fredag morgen.

– Vi er rimelig gode til å tenke hva vi kan gjøre med regn, flom og ras. Men jeg tror vi har enda mer å hente på å se på: Hvor mange lyn tåler vi, da? Også der må vi tenke forebyggende, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik til NTB.

Hun oppsummerer sin første sommer i Oslo etter at hun ble jernbanedirektør i fjor høst: Tre ekstreme uvær, inkludert torden og lyn.

– Jeg tror ikke denne sommeren er veldig spesiell. Jeg tror dette er begynnelsen på en fremtid vi må forholde oss til. Den type klimatilpasning er vi ærlige på at vi historisk ikke har tenkt så mye på, sier Slotsvik.

Slotsvik var fredag i møte med samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), togdirektør Arne Fosen i Vy og Bane Nor-direktør Gorm Frimannslund, der tema var togproblemene på Østlandet og stengningen av jernbanen sommerstid.

Frimannslund vedgår at de ikke er rustet for å håndtere så mange lynnedslag samtidig som de opplevde torsdag.

– Flere av dem traff våre anlegg direkte. Men etter hvert som vi bygger nye anlegg, bygges de mer robuste enn de gamle. Men lynnedslag er veldig kraftige greier, sier Bane Nor-direktøren.