<p>Caterpillars nye gravemaskinserie Next-gen HEX blir vist frem for første gang under Vei og Anlegg.</p>

Tidenes smarteste Cat-maskin skal hjelpe entreprenørene til bedre lønnsomhet

Administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment er sikker på at Caterpillars nye gravemaskinserie Next-gen HEX kan hjelpe entreprenørene til bedre lønnsomhet.

Et av hovedbudskapene til Pon Equipment under Vei og Anlegg, er hvordan smartere maskiner kan bidra til økt produktivitet og dermed bedre lønnsomhet for entreprenørkundene. Cat-graverne i den nye serien, Next-gen HEX blir trukket frem som de smarteste maskinene Caterpillar noen gang har produsert. De to første modellene, 320 og 323, blir vist på Pon-standen under Vei og Anlegg.

Adm. dir. Erik Sollerud i Pon Equipment.

– Dette er maskiner som er designet med fokus på teknologi. Dette har resultert i gravemaskiner som gir opptil 45 prosent økt produktivitet, 25 prosent redusert dieselforbruk og 15 prosent lavere vedlikeholdskostnader sammenlignet med tidligere modeller. Dette er mulig gjennom smarte systemer som assisterer førerne til å gjøre en god jobb gjennom hele dagen, sier Sollerud.

16 milliarder i FoU

Han påpeker at Caterpillar bare i 2017 brukte hele 16 milliarder kroner på forskning og utvikling.

- En stor del av de investeringene har gått inn i den nye gravemaskinserien, sier Sollerud, og tilføyer at alle hjulgående og beltegående Cat-gravere vil være Next-gen HEX modeller innen 2020.

Fullelektrisk 25-tonner

Den fullelektriske nullutslippsmaskinen Z-line blir selvsagt også viet stor oppmerksomhet på Pon Equipments Vei og Anlegg stand. Pon skal etter planen produserer 5-10 slike maskiner i løpet av 2018. Veidekke har som kjent kjøpt den første, men Sollerud håper de kan signere avtale for salg av maskin nummer to under Vei og Anlegg.

– Vi er veldig nære en avtale om salg av Z-line maskin nummer to, sier han.

Koster tre ganger mer

Ifølge Pon Equipment koster den fullelektriske Z-line maskinen tre ganger mer enn en standard 25-tonns Cat-graver, men maskinleverandørene påpeker at regnestykket blir langt mer lystig når man inkluderer Enova-støtte og gunstige driftskostnader.

– Maskinen koster tre ganger så mye som en standard maskin, men Enova dekker inntil 40 prosent av merkostnaden, og ser vi på driftskostnaden så vil man spare cirka en million kroner på 12.000 timer kjøring hvis man bruker strøm fremfor å bruke diesel, sier Sollerud.

Bærekraftige løsninger viktigere enn noen gang

Pon-sjefen mener bransjen står foran en meget spennende tid hvor bærekraftige løsninger blir viktigere enn noen gang.

– Bærekraftig er et godt ord for den utviklingen vi nå ser. De fleste tenker naturlig nok miljø når de tenker bærekraftige løsninger, men en miljøvennlig løsning blir ikke bærekraftig før det også er en bærekraftig løsning for lønnsomheten og for sikkerheten, understreker Sollerud.

Pon Equipments fullelektriske 25-tonns graver er naturligvis på plass på Vei og Anlegg standen.