Illustrasjonsfoto: NCC

Tidenes asfaltår

For første gang ble det produsert over sju millioner tonn asfalt i Norge.

EBAs asfaltstatistikk forteller at asfaltentreprenørene produserte

Arne Aakre, avdelingsleder Vei og Jernbane i EBA.

7,025 millioner tonn i 2014. De økte dermed med over en halv million tonn sammenlignet med året før.

- Det har vært et rekordår volummessig og det har også vært et forutsigbart år der entreprenørene var forberedt på økning og kunne dermed bygge seg opp. Det er sånn vi ønsker at markedet skal fungere, sier Arne Aakre, avdelingsleder Vei og Jernbane i EBA til Byggeindustrien. 

Asfaltstatistikken viser at produksjonen av asfalt har økt fra drøye fire millioner tonn til sju millioner tonn i løpet av de 12 siste årene. Aakre tror vi kan få se sju tallet også i 2015.

– Vi har fått en del signaler på at produksjonen i inneværende år kan bli minst like høy som i 2014, sier han.

Veidekke Industri, Lemminkäinen Norge og NCC Roads dominerer som vanlig markedet. I fjor produserte disse tre aktørene til sammen over fem millioner tonn asfalt.

I 2014 ble det produsert 539.000 tonn lavtemperaturasfalt (LTA). Det er en oppgang på cirka 200.000 tonn sammenlignet med 2013, men ifølge Aakre skulle de gjerne sett at produksjonen av LTA lå enda høyere.

- Vi er ikke helt fornøyd med det tallet, men samtidig er det et godt grunnlag for at produksjonen av LTA kan bli enda høyere til neste år. Asfaltentreprenørene ønsker å satse på dette og det begynner nå å nærme seg 30 asfaltverk som kan produsere LTA, forteller Aakre.