Styreleder Tore Thorstensen liker at ledende ansatte er med på eiersiden i selskaper KB Gruppen har eierandel i.

Thorstensen: - Vil helst være medinvestor

I sitt foredrag på Entreprisedagen i Vest 4. mai sa styreleder Tore Thorstensen i KB Gruppen at han liker å være medinvestor og at ledende ansatte bør være med på eiersiden.

Entreprisedagen i Vest hadde cirka 70 deltakere, i hovedsak fra EBA Vestenfjelskes medlemsbedrifter. Arrangør er EBA, BNL, advokatfirmaene Kluge og SANDS, i samarbeid med Entrepriserettsforeningen i Bergen.

Thorstensens innlegg hadde tittelen Hvor er verdiene i byggebransjen?

KB Gruppen er medeier i 45 selskaper og var tidligere stor aksjonær i AF Gruppen. Samlet omsetning for selskapene i gruppen blir ventelig mellom sju og åtte milliarder kroner i 2017. Selskapene har sin hovedaktivitet innen leverandørindustri, bygg, anlegg eller drift og vedlikehold.

Thorstensen sa at alle selskapene i gruppen må stå på egne bein og kan bli solgt hvis det er fornuftig. Elementprodusenten Contiga ble solgt for to år siden.

– Det er lite å hente på samarbeid, men mye å hente på relasjoner. Jeg tror ikke på synergier. Derimot mener jeg det finnes anti-synergier. Mange av våre bedrifter konkurrerer med hverandre, sier Thorstensen.

KB Gruppen ønsker ikke å eie 100 prosent av selskaper.

– Vi vil helst være medinvestor. Vi kjøper oss inn og korrigerer dersom det er nødvendig. Det viktigste er folkene i selskapet. Ingen bedrift er bedre enn folkene som er der. Vi liker at ledende ansatte, det vil si prosjektledere, er medeiere. Det gir motivasjon til å oppnå gode resultater.

Thorstensen sa også at HMS er noe av det viktigste KB Gruppen driver med.

– Det er en klar sammenheng mellom gode H-tall og lønnsomhet. Vi ser også at mindre lokale entreprenører stort sett presterer bedre finansielt enn store nasjonale og internasjonale konkurrenter, sier Thorstensen.