The Wedge

Filnavn: TJO 20160913 2 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160913 15 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160913 8 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160921 6 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160913 10 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160913 4 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bilodenr.: TJO 20160921 3 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 201609 13 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien TJO 20160913 9 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Filnavn: TJO 20160913 3 The Wedge.Filnavn: TJO 10160913 6 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160913 11 The WedgeFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr. TJO 20160921 2 The WedgeFilnavn: TJO 2016913 7 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFilnavn: 20160921 4 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFilnavn: 20160921 4 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFoto: Trond Joelson, Byggeindustrien Bildenr.: TJO 20160921 1 The WedgeFilnavn TJO 20160913 5 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienFilnavn: TJO 20160921 7 Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Det siste kontorbygget i Barcode skiller seg ut fra nabobyggene ved en minimal arkitektonisk staffasje. Det holder lenge med mørk industritegl, møteromsbokser og en New York-inspirert rømningstrapp i fasaden mot øst. 

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

BTA: Ca. 4.000 kvm

Entrepriseform: Byggherrestyrte delentrepriser

Byggherre: Oslo S Utvikling

Prosjekterings-, prosjekt- og byggeledelse: Vedal Prosjekt

Arkitekt: A-lab

Interiørarkitekt: IARK

LARK: Dronninga landskap / Bjørbekk & Lindheim / Landskapsfabrikken

Rådgivere: RIV: Erichsen & Horgen l RIE: ECT l RIB og RIA: Multiconsult l RIBR: Sweco Norge

Underentreprenører/leverandører: Gulvavretting: Gulventreprenøren l Hullboring: Marbre Eiendom l Prefab: Contiga l Rekkverk: Weberg Prosjekt l Murarbeid i kjeller: Fjeldheim & Knudsen l Flisarbeider: Murmester Stryken og Gudbrandsen l Tømrer: Noveta l Branntetting: Brann & Sikkerhetsforum l Glassdører: EMA Glass Systemhimling: Akustikk Innredning Tre- og ståldører: Trygve Eliassen l Lås og beslag: Kaba Møller Undall l Glass og aluminiumsdører: Glassteam l Oppforet gulv i plan 1: Sana Bygg l Tegl: Murmester Rolf Holm l Branngardiner: Haby Norske Sjalusier l Solavskjerming: Kvint / Kari Vedum Interiør l Taktekking: Euro-Blikk og Tak l Blikkenslager: Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted l Malerarbeid: ATG l Parkett: ParkettPartner l Myke gulvbelegg: Kjærnsmo l Elektro: EDA Elektro Data Romerike l Røranlegg: C. M Mathiesen l Ventilasjon: GK Inneklima l Automatikk og SD-anlegg: Sauter Byggautomasjon l Fuging: Øyan & Schie Fuging l Heiser: Thyssenkrupp Elevator l Minikjøkken: HTH Prosjektavdeling l Sedum: Vital Vekst l Utvendig membran: Hesselbergtak l Kantinekjøkken: Metos l Utomhus: Braathen Landskapsentreprenør l Toalettutstyr og garnityr: Kaba Møller Undall l Pure Water: The PURE Water Company

The Wedge (kilen) blir ikke det siste ferdigstilte bygget i hovedstadens etter hvert kjente skyline, i løpet av et halvt år blir to prosjekter til ferdige. Da vil tomta nord for Dronning Eufemias gate ha cirka 200.000 kvadratmeter arealer over bakken, 70.000 kvadratmeter under bakken og 400 boliger.

Utbygger Oslo S Utvikling (OSU) er i ferd med å skape Barcode til et ikon når det gjelder moderne norsk arkitektur og sentrumsutvikling. OSUs utbyggingsprinsipp skulle sikre mangfold og særegenhet ved at hver tomtestripe i Barcode måtte ha sin egen form, materialitet og identitet. Likeledes skulle volumer inntil hverandre markeres på en tydelig og presis måte. Det har vært kjennetegnet på fasaderekken langs Dronning Eufemias gate siden PWC-bygget som første prosjekt sto ferdig i 2006.

Begynte og slutter

A-lab, i samarbeid med MVRDV og Dark arkitekter, sto bak vinnerutkastet Barcode i arkitektkonkurransen om Bjørvika i 2003. De tegnet også PWC-bygget, og får æren av å avslutte Barcode ti år senere med The Wedge helt i øst mot Nordenga bru.

– Det er klart det er gøy å få lov til å begynne og å avslutte Barcode, sier daglig leder i A-lab, Geir Haaversen. – Her har det skjedd mye på ti år. Mens PWC er et glassbygg, bryter The Wedge med resten av Barcode og har kun tegl i fasadene, og dermed en link tilbake i tid til den opprinnelige middelalderbyen.

Hele utbyggingen i Barcode er gjennomført med byggherrestyrte delentrepriser. Siden oppstart har Vedal Prosjekt vært engasjerte av OSU med ansvar for prosjekt- og prosjekteringsledelse fra utvikling til ferdigstillelse av prosjektene inklusive byggeledelse. – Vedal Prosjekt henter inn anbud, evaluerer og innstiller overfor oss. Det er vi som er kontraktspartnere og står med all risiko. Men Vedal Prosjekt administrerer kontraktene frem til byggene står ferdige. Denne modellen har vært svært vellykket, understreker prosjektdirektør i OSU, Øystein Olav Ylvisåker.

Kjelleretasjer

Under alle byggene går det tre gjennomgående kjelleretasjer på til sammen 70.000 kvadratmeter med parkering, teknisk rom, sykkelparkering for kontorbrukere, treningssenter, møteromsenter / kantine for DNB og boder for boligene. Mens det normalt ville ha blitt benyttet en bakenforliggende forankring med spuntvegger med tverrstag, skapte beliggenheten mot Nordenga bru noen utfordringer.

Nordenga bru var allerede pelet til fjell, så for å komme ned tre kjelleretasjer i den bløte leira ble løsningen en innvendig avstivning i byggegropa med hjelp av prefabrikkerte stivere fra England. De hadde en diameter på 1.200 millimeter og hadde en innebygd hydraulisk jekk med slaglengde opp til 1,3 meter. Da bunnplate og vanntette betongvegger sto ferdige kunne jekkene fjernes.

– Denne løsningen i kjelleren var nok en større utfordring for oss enn det å få opp selve bygget, bekrefter prosjektsjef i Vedal Prosjekt, Bernt Aasenhuus. For å få riggforhold til å fungere i sluttfasen for Barcode-utbyggingen ble byggerekkefølgene på de siste delprosjektene endret for å få best mulig riggplass til de gjenstående prosjektene, forklarer Aasenhuus.

Lite fotavtrykk

The Wedge har et fotavtrykk på kun 346 kvadratmeter. Kileformen gir en bredde mot Dronning Eufemias gate på ca. ti meter, mens den i bakkant mot sporene på Oslo S i nord smalner ut i null. Delvis på grunn av en bakvegg opp til tredje etasjenivå, som ligger som en støyskjerm mot uteområdet for den kommende barnehagen bak.

Grunnet reguleringskrav måtte bebyggelsen på det siste tomtestykket i øst være et næringsbygg. Men i utgangspunktet er tomtestykket nesten «umulig».

– Arealet var for lite til et bygg som skulle huse et hovedkontor, det kunne maksimalt være cirka 25 ansatte i hver etasje. Vi måtte tenke annerledes. Hva med et bygg for de små leietakerne? En del av utfordringene i bygget måtte vi gjøre om til det beste. Møterom og trapper stjeler mye plass. Kunne vi legge de på utsiden av bygget? Resultatet blir ikke bare et bygg med Norges mest spektakulære rømningstrapp, men også med fantastiske og intime lokaler med lys inn fra flere sider.

– Hver etasje har inntil to møteromsbokser, mens det på toppen i tiende og ellevte etasje er kantine med egen takterrasse og møtelounge med en fantastisk utsikt til fjorden, byen og Ekebergåsen, forklarer Haaversen, som nevner Meatpacking District i New York der det brukes mye tegl og heller ikke er uvanlig å legge branntrapper på utsiden av fasadene.

– Det er ikke tvil om at den utvendige rømningstrappen har skapt en del brannkravtekniske utfordringer. Det var en del prosesser for å få det til å fungere, også for enkelte av møteromsboksene som vi måtte flytte og tilpasse øvrige brannkrav ved og rundt trappen. Et av tiltakene er vinduer med høy brannklasse, sier Aasenhuus.

Teglen som er benyttet er en håndbanket Randers RT 445 Rustica rød/brun murt med en koksgrå mørtel. Det var viktig for A-lab å benytte en tegl lik den man finner i kirker eller i gamle industribygg. – The Wedge ser moderne ut, men har samtidig noe tidløst over seg. Det er vanskelig å si nøyaktig når det er bygget. Det bryter med Barcode ved å fremstå litt annerledes og rebelsk, ikke bare i innhold, men også i materialitet, sier Haaversen.

At beliggenheten er diagonalt for Middelalderparken og i krysset Dronning Eufemias gate og Haakon 5.s gate (en del av Ring 1), synes han er spesielt interessant.

– Dette er jo ved inngangsporten til Oslo og snart landets mest eksponerte kryss. Da måtte det jo bli et litt ekspressivt bygg. Så kan det også diskuteres om The Wedge er begynnelsen eller slutten av Barcoderekken. Historisk sett med beliggenheten til Gamlebyen, er det kan hende begynnelsen, sier Haaversen.

OSU har som policy å ikke sitte som eiere av byggene i Bjørvika. De pleier å bli solgt først etter at leietakere er på plass. The Wedge er unntaket; her kom Wahl Eiendom inn i bildet og sikret seg bygget med adresse Dronning Eufemias gate 42.

I 2014 fikk A-lab og OSU en internasjonal anerkjent arkitekturpris i World Architecture Festivals for The Carve, den gang i klassen for boligbygg. I år er The Wedge finalist i samme konkurranse, nå i kategorien verdens beste kontorbygg. – Bare det å bli nominert er en stor anerkjennelse. Ikke bare for oss og for OSU, men for alle som har bidratt i prosjektet, avslutter Haaversen.