Ta høyde for renteøkning
– Norges Bank endret ikke styringsrenten i denne omgang, men folk må forberede seg på høyere utlånsrenter, sier markedsansvarlig Lena K. Heimstad i Bank2.
– Det er ikke overraskende at Norges Bank beholdt styringsrenten på dagens nivå og det kan ennå ta lang tid før renten justeres opp, sier Heimstad.
Samtidig advarer hun mot å tro at også bankenes utlånsrenter forblir lave og ber folk begynne å forberede seg på økte renteutgifter.
– Folk bør ikke lene seg for mye tilbake eller ta for store sjanser i privatøkonomien for det er ikke bare styringsrenten til Norges Bank som påvirker bankenes utlånsrenter. Pengemarkedsrenten har steget med 0,3 prosent siden mai og det betyr at bankene må betale mer for sine innlån. Denne merkostnaden blir sendt videre til lånekundene. Utlånsrentene har allerede steget og vi må forberede oss på ytterligere rentehevinger fremover, sier hun.
Økt usikkerhet
Når pengemarkedsrenten stiger er det et tegn på økt usikkerhet i økonomien.
– Uroen knyttet til den økonomiske utviklingen i eurosonen påvirker også Norge. Bankenes tillit til hverandre er ikke fullt så god som den har vært tidligere, sier Heimstad.
Hun er forsiktig med å varsle krise eller slå økonomisk alarm, men mener likevel at nordmenn bør ta dette inn over seg i noe større grad.
– Nordmenn flest er veldig trygge på sin egen og Norges økonomi. Det er ingen tvil om at norsk økonomi er solid, men flere bør være oppmerksom på at mekanismer i den europeiske økonomien også kan ramme alle oss som er vanlige norske lånekunder, sier hun.
- Rydd opp i økonomien nå
Heimstad frykter at mange vil få problemer i privatøkonomien når utlånsrentene stiger.
– Et svært lavt rentenivå over lang tid og en positiv boligprisutvikling har ført til at mange har benyttet muligheten til å øke sin gjeldsbyrde. Andre har eksponert seg for risiko gjennom investeringer og plasseringer. Har man posisjonert seg slik at likvidutfordringene kommer som følge av renteøkninger vil det lønne seg å starte omstillingsprosessen nå, mens rentene ennå er lave. Mange vil også måtte gjøre dramatiske endringer i sine forbruksvaner, sier hun.
– Hvis man har to millioner i gjeld, utgjør en renteheving på 0,5 prosentpoeng 10.000 kroner i økte årlige renteutgifter. Justert for skatteeffekten betyr det at man må ut med 7.200 kroner mer fra egen lomme hvert år. Vår erfaring tilsier at for mange vil en slik økning bli veldig merkbar og noen vil dessverre få erfare de første problemene, sier hun.
Tar man ikke grep i tide frykter Heimstad at flere vil kunne få økonomiske problemer.
– For noen vil det føre til at de ikke klarer å betale sine regninger eller betjene sine lån. Vi ser daglig hvilke konsekvenser uforutsette hendelser i økonomien kan medføre og hvor raskt en skjør økonomi kan gå over ende. Derfor oppfordrer vi folk til å være bevisst sin egen situasjon. Tror du at du kan få problemer ved et økt rentenivå, så er det ikke noe å lure på! Sett i gang omstillingsprosessen nå, sier hun.
Ti tips før renta stiger:
1. Skaff deg oversikt over all gjeld
2. Skaff deg oversikt over utgifter og inntekter
3. Identifiser hvilke utgifter som kan reduseres
4. Ta høyde for at du skal kunne håndtere er renteøkning på minst tre prosentpoeng når du vurderer din egen gjeldsbelastning
5. Betal regninger i tide – unngå purregebyrer, inkassokrav og betalingsanmerkninger
6. Nedbetal gjeld og prioriter tilbakebetaling av dyre smålån og kredittkortregninger
7. Begynn å spare og bygg en bufferkonto til trangere tider
8. Forsøk å samle gjeld og andre krav til ett lån gjennom refinansiering i banken din
9. Vurder fastrente på boliglånet – det gir deg forutsigbarhet i økonomien
10. Opplever du situasjonen som problematisk – be om hjelp i tide!