Syv bygg- og anleggsarbeidere omkom på jobb i 2015

Syv mennesker mistet livet på jobb i bygg- og anleggsbransjen i 2015. Dette er halvparten så mange som i 2014.

Fredag publiserte Arbeidstilsynet sine tall over arbeidsrelaterte dødsfall i året som gikk.

Totalt har tilsynet registrert 31 dødsfall på norske arbeidsplasser i 2015, og dette utgjør en klar nedgang fra tidligere år.

I perioden 2011-2014 ble det i gjennomsnitt registrert 46 dødsfall i forbindelse med arbeidsskader hvert år, og i de siste 40 årene er det bare i ett år at det var færre dødsfall enn i fjor, ifølge Arbeidstilsynets rapport.

– Hvert arbeidsskadedødsfall er likevel ett for mye. Arbeidsulykker kan og skal forebygges, og bransjene selv må i samarbeid med partene og Arbeidstilsynet fortsette å holde trykket oppe for å skape sikkerhet på arbeidsplassen, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet til Byggeindustrien.

Økt HMS-fokus

Svendsen sier overfor Byggeindustrien at det er svært positivt å se en nedgang i antall omkomne, men understreker at det er for tidlig å si om nedgangen utgjør en ny trend i bygg og anlegg.

– Arbeidstilsynet har ikke grunnlag for å si konkret hvorfor det er en nedgang i antall dødsulykker i bygg og anlegg i 2015. Men Arbeidstilsynet opplever at HMS de siste årene i økende grad er blitt tema i næringen,  og vi ser at næringen selv, og mange bedrifter,  jobber godt og seriøst med å ivareta sikkerheten til sine ansatte. Vi ser også en økt vilje til å lære av ulykker og dele egen læring fra ulykker med andre for slik å forebygge lignende ulykker i næringen, sier hun.

Svendsen trekker spesielt frem HMS-charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring, som bransjen skrev under på i 2014. Her er også Arbeidstilsynet en av underskriverne.

Halvering av dødsulykker

Byggeindustriens egen liste, basert på saker om arbeidsulykker i det foregående året, viser syv ulykker som endte i dødsfall i bygg- og anleggsnæringen. Da vi la 2014 bak oss, var tallet 14.

Dette er ulykkene som kostet menneskeliv i bygg og anlegg i 2015:

  • 13. januar: En mann omkom i en losseulykke på anleggsområdet til ny jernbanestasjon på Høvik i Bærum.
  • 20. februar: En mann omkom da han falt ned fra en 15 meter høy silo hos pukk- og grusprodusenten NorStone i Hjelmeland kommune.
  • 02. mars: En mann omkom da han fikk et betongelement på 19 tonn over seg på en byggeplass i Tromsø. Kranføreren så ulykken, og brakk beinet da han hoppet fra heisekranen.
  • 04. juli: En 51 år gammel portugisisk anleggsarbeider falt seks meter da en lift veltet på Flesland i Bergen. Mannen omkom på sykehuset 19. juli.
  • 2. september: En mann i 20-årene omkom i en betongbilvelt i Vindafjord i Hordaland.
  • 11. september: En mann i 30-årene omkom da han ble påkjørt av en hjullaster i Notodden.
  • 29. september: En mann i 50-årene omkom da gravemaskinen han førte gikk utfor en skrent i et steinbrudd i Sunndal kommune.

I løpet av året har nesten 30 arbeidsulykker i næringen blitt omtalt på bygg.no.

Av de totalt 31 som mistet livet på jobb i Norge i fjor, var elleve utenlandske arbeidstakere. Fire av de omkomne var fra Polen, mens de øvrige kom fra Latvia, Bulgaria, Litauen, Portugal, Sverige og Tyskland.

– Risikofylte arbeidsoppgaver, språkproblemer, dårlig opplæring og mangel på verneutstyr forklarer hvorfor utenlandske arbeidstakere ser ut til å ha støtte risiko for arbeidsulykker enn norske arbeidstakere, uttaler Ingrid Finboe Svendsen.