Grete Aspelund er administrerende direktør i Sweco.

Sweco leverte rekordresultat i 2019

Mens flere store aktører i bygg og anlegg sliter med marginene, leverte rådgiverbedriften Sweco sitt beste driftsresultat noensinne i 2019. På bunnlinja har selskapet en margin på 8,3 prosent og 201 millioner i pluss.

– Det er mange i verdikjeden som opplever stort marginpress og det er et høyt konfliktnivå, så vi er ydmyke for hva vi har fått til i en vanskelig bransje. Vi har jobbet hardt og systematisk for å oppnå en margin på 8,3 prosent, sier administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco Norge til Byggeindustrien.

Samlet sett presenterte de et resultat onsdag morgen som er på 201 millioner kroner i overskudd. Det er en «all time high» for Sweco i Norge.

Aspelund peker på at selskapet har satt i verk flere tiltak som gjør at de har lyktes med å få bedre betalt for tjenestene de leverer.

– Man må planlegge godt, få til god samhandling med kundene og velge de riktige prosjektene for å unngå de store konfliktene. I tillegg har vi lykkes godt med rekrutteringen vår. Vi har fått inn mange nye talenter i selskapet. I fjor hadde vi 310 nye ansatte i Sweco og hele veksten var organisk, sier Aspelund.

– Betyr det at konsolideringstakten i bransjen nå har bremset opp?

– Ja, konsolideringen har begynt å roe seg, rett og slett fordi at det er færre tilgjenglige selskaper. Men for vår del handler dette i like stor grad om strategi. Hvis vi skal gjøre et oppkjøp, må det være kulturell match. Det er ikke alltid like lett å få til, derfor har vi et ønske om i størst grad vokse organisk, sier Aspelund.

Hard kamp om kompetanse

Men kampen om kompetansen er hardere enn noen gang, mener hun.

– Det er enorm kompetansemangel generelt i Norge, og det merker også vi. Likevel har vi klart å tiltrekke oss mange nye medarbeidere. For oss handler det i stor grad å fortelle historien om alle de viktige samfunnsprosjektene du kan bidra til å utvikle når du jobber i Sweco.

– En margin på 8,3 prosent er utenkelig for mange i entreprenørleddet, hvorfor tror du spriket er så stort?

– Jeg er veldig ydmyk med tanke på hvilken bransje vi opererer i, og vet at det er krevende for mange. Det er mye risiko som er blitt dyttet over på entreprenørleddet, det er det ingen tvil om. Mange har nok også vært litt for villige til å ta stor risiko. Samtidig tror jeg man også må ta grep i egen organisasjon. Ledelsen må engasjere seg i valg av prosjekter og ta aktivt del i risikovurderingen av hvert enkelt prosjekt, sier Aspelund.

Bedre margin enn i 2018

Omsetningen i 2019 steg med 185 millioner kroner til 2.424 millioner kroner, sammenlignet med 2018. Driftsresultatet for året ble 201 millioner kroner, en økning på 33,5 millioner kroner fra 2018.

Driftsmarginen på 8,3 prosent er en klar forbedring fra nivået i 2018 på 7,2 prosent.

For fjerde kvartal steg omsetningen med 40 millioner kroner til 662 millioner kroner. Driftsresultatet i kvartalet ble 62,9 millioner kroner en oppgang på 8,6 millioner kroner.

– Vi vurderer markedene for bygg og anlegg som fremdeles gode, selv om vi ser tegn til at økonomien går inn i en fase med lavere vekst, sier Grete Aspelund.