<p>ET HUS UTEN FUNKSJON: Det sveitsiske vinnerbidraget i årets arkitektkonkurranse 120 Hours.</p>Det sveitiske vinnerbidraget i årets utgave av arkitektkonkurransen 120 Hours.Det belgiske bidraget som vant andrepremie i 120 Hours.Det belgiske bidraget som vant andrepremie i 120 Hours.Det polske bidraget som vant tredjepremie i 120 Hours.Det polske bidraget som vant tredjepremie i 120 Hours.For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE CRIME SCENE: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE AVATAR: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE FRAME: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE MAMAL: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE SOUP: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE TWO SPACES: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE FIREPLACE: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE LAUNDRY: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.THE ENDLESS SPACE: For vise bredden i bidragene ble det også plukket ut ti bidrag som utmerket seg i konkurransen.

Sveitsisk trio vant 120 Hours

Arkitektstudentene Micha Ringger, Adrian Brunold og Jonatan Egli fra ETH Zurich er vinnerne av årets utgave av 120 hours - verdens største konkurranse for og av arkitektstudenter.

Kåringen fant sted i Oslo lørdag kveld, og det sveitsiske teamet gikk helt til topps i konkurranse med 650 bidrag fra hele verden, ifølge en pressemelding fra arrangøren.

I løpet av fem dager skulle studenter alle verdenshjørner gi sitt svar på oppgaven «et hus uten funksjon», og juryen lot seg overraske av vinnerbidraget.

Juryen hadde et omfattende arbeid med å vurdere de 650 bidragene Foto: Torbjørn Havn.

Totalt 1472 arkitektstudenter fra over 76 land deltok i årets konkurranse. Siden oppstart i 2011 er 120 Hours fortsatt den største i sin klasse.

– Jeg opplever i hovedsak at det er snakk om to hovedtrekk ved det innleverte materialet. På den ene siden har studentene vist en kritisk refleksjon, der de kommenterer fagets tilstand, snarere enn å foreslå et arkitektorisk prosjekt. På den andre siden prøver studentene faktisk å løse oppgaven, ved å tegne et hus uten program, sier Beate Hølmebakk, jurymedlem av årets 120 Hours.

Løsning til det ekstreme
Juryen ble ledet av den anerkjente arkitekten Christian Kerez. Om vinnerbidraget uttaler han:

–Vinneren av årets konkurranse har løst oppgaven til det helt ekstreme. Ikke bare er det et hus uten funksjoner, men det er et hus du ikke en gang kan forestille deg.

– Vinnerbidraget klarer å vekke en forestilling om en verden der det kun gjenstår ett programløst rom som derfor må behandles som ekstremt dyrebart. Her er det noen som tror på det fundamentale i arkitekturen, sier Hølmebakk.

Andreplassen gikk til Razvan Login fra Université Catholique de Louvain i Belgia, mens tredjeplassen gikk til Zuzanna Jędrzejewska, Warsaw University of Technology og Bartosz Bukowski, ETH Zurich.

Brit Kristin Heltne er prosjektleder i årets utgave av 120 Hours. (Foto: Svanhild Blakstad)

Utmerkelsespris til ti av studentene
For vise bredden i bidragene som har kommet inn velger juryen ut 10 prosjekter til kategorien “årets utmerkelsespris”. Totalt ble det plukket ut ti  prosjekter i denne kategorien. Studentene bak disse prosjektene ble gitt oppmerksomhet under lørdagens prisseremoni.

Om 120 Hours

120 Hours er verdens største arkitektkonkurranse - skapt av og for arkitektstudenter, og med noen av verdens mest anerkjente arkitekter som jurymedlemmer

Konkurransen har som mål å utfordre, motivere og fremme de dyktigste, mest innovative og engasjerte studentene. Konkurranseformen gir elevene 120 timer til å løse en kompleks og sosialt relevant oppgave. Ved å adressere aktuelle diskusjoner i både den offentlig og arkitektoniske debatten, tar den sikte på å være en bidragsyter til nye tanker og diskusjoner i samfunnet.

120 Hours er uavhengig, organisert på en non-profit, frivillig basis og uten påvirkning fra skolens administrasjon.

- Det er mange gode prosjekter i bunken, men det er ikke nødvendigvis snakk om en førsteplass. Utmerkelsesprisene legger derfor vekt på å synliggjøre bredden i bidragene som har kommet inn fra hele verden, kommenterer Brit Heltne, leder av årets 120 Hours.

Hun påpeker at juryen er imponert over det høye nivået på bidragene. Det har gjort det svært interessant å vurdere de ulike bidragene i løpet av de to siste dagene.

Juryen har bestått av: Christian Kerez (juryleder), Beate Hølmebakk, Maria Shéhérazade Giudici, Neven Mikac Fuch og Marina Montreso.