Nesten hele Longyearbyen på Svalbard har stengt på grunn av stormen og Sysselmannen har oppfordret folk til å holde seg innendørs ettersom det er ventet at vinden skal øke i styrke utover kvelden. Foto: Svalbardposten Hilde Røsvik / NTB scanpix

Svært kraftige vindkast i Nordland - fortsatt evakuering på Svalbard

Lørdag blir det klart om de evakuerte på Svalbard får flytte hjem. Vinden har løyet, men i Nordland er det full storm flere steder og svært kraftige vindkast.

– Det er stor snøskredfare, og evakueringen blir opprettholdt. Det gjelder også forbudet mot ferdsel og opphold. Lørdag vurderer vi det hele på nytt, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Stormsenteret som har gitt svært kraftig vind i kastene øst på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, beveger seg sørover og kommer til å slå seg sammen med stormsenteret utenfor Nord-Norge, meldte Vervarslinga for Nord-Norge natt til fredag.

Voldsom vind

Ved Isfjord Radio vest for Longyearbyen og Barentsburg har det blåst orkan med 34,1 meter per sekund i middelvind og vindkast på opp til 40,7 meter per sekund. I Hornsund sør på øya har vinden vært oppe i 46,6 meter per sekund på det meste.

Nesten hele Longyearbyen holdt stengt torsdag på grunn av det ufyselige uværet. Lokalstyret på Svalbard opplyste imidlertid på kvelden at alt tyder på at værskiftet vil gjøre det mulig å åpne alle tjenestetilbud klokken 11 fredag, som skoler, barnehager, skolefritidsordning og kulturskole.

58 sekundmeter

Samtidig beholder meteorologene det oransje farevarselet for Nordland fram til fredag ettermiddag. Her var det full storm og målt svært kraftige vindkast flere steder. Sterkest vindobservasjon ble gjort på Våtvikfjellet i Gildeskål med hele 58,2 meter per sekund. På Tverrfjellet var sterkeste vindkast oppe i 51,1 sekundmeter.

Likevel forløp natten forholdsvis rolig på fastlandet.

– Det har gått ganske bra. Det er ikke meldt om noen personskader, men det har kommet meldinger om noen trær som har blåst over ende og havnet over veier eller inn mot hus. Noen små skur har flyttet på seg, i tillegg til at løse gjenstander har blåst av gårde, kunne operasjonsleder June Strand Jensen i Nordland politidistrikt fortelle til NTB grytidlig fredag morgen.

Båthavn stengt

Småbåthavna i Bodø var stengt fra midnatt. Torsdag kveld måtte en mann hentes av redningsskøyta da han ble stående strandet på en flytebrygge etter at en gangbro falt ned.

Busselskapet Boreal har innstilt alle morgen- og skoleruter i Lofoten fredag morgen, melder NRK. Det blir gjort en ny vurdering av trafikkavviklingen senere på dagen.

Politiet i Troms og Finnmark melder om en rolig natt.