Illustrasjon: Carina Johansen / NTB Scanpix

Strengere krav til kunstgressbaner

Miljødirektoratet vil ha ned utslippene av gummigranulat. I forslaget til en ny forskrift tas det grep som omfatter nærmere 2000 kunstgressbaner.

Over 1500 tonn gummigranulat fra norske kunstgressbaner havner hvert år i naturen. Nå foreslås det å stille flere krav for å få ned utslippene, framgår det i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

Forskriften som ligger klar inneholder krav om at det settes opp en fysisk barriere rundt banen, at vann på banen må håndteres slik at ikke gummigranulat kommer på avveie og at brukere informeres om hvordan de kan bidra til å redusere spredning av gummigranulat.

– Alle idrettsbaner må sikres mot utslipp så lenge de bruker gummigranulat, men hvis de bytter til et annet fyllmateriale så faller kravene til håndteringen av gummigranulat bort, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Den nyopprykkede 1. divisjonsklubben Stjørdals-Blink blir det første toppfotballaget i Norge som tar i bruk et nytt miljøvennlig kunstgress, uten gummigranulat, når de tar imot Ranheim til seriestart fredag.

EU utvikler for tiden en ny regulering av mikroplast, som i fremtiden kan resultere i at gummigranulat ved kunstgressbaner blir forbudt.