Stovnertårnet. Foto: Jiri HavranVindmøllebakken. Foto: Sindre Ellingsen

Stovnertårnet og Vindmøllebakken i Stavanger vinner innovasjonspris for universell utforming

Stovnertårnet skal åpne luftrommet i Oslos nordligste bydel for alle. Vindmøllebakken i Stavanger skal bringe delekultur inn i det norske boligmarkedet. Nå mottar de to prosjektene hver sin arkitekturpris innenfor Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Dette er en stor glede for oss. Til sist handler det jo om høyest mulig kvalitet på boopplevelsen, og med Vindmøllebakken har vi latt universell utforming og samhandling med beboerne komme i første rekke, sier Sissel Leire, styreleder i Kruse Smith i en pressemelding.

Mens Vindmøllebakken vinner arkitekturkategorien innenfor Innovasjonsprisen for universell utforming, går Stovnertårnet til topps innen landskapsarkitektur.

– Tårnet er blitt godt mottatt og brukes av mange i nærmiljøet. Kommunen jobber daglig med universell utforming, og det er svært hyggelig å vinne denne kategoriprisen. At vi i tillegg er nominert til hovedprisen sammen med de andre kategorivinnerne er en ære som få er forunt, sier Truls Korsæth i meldingen. Han er prosjektleder i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak Innovasjonsprisen for universell utforming, og dette blir fjerde gang prisen deles ut. Kategorivinnerne er NRK TV, Vipps, nye Flytoget, Oslo kommunes visuelle identitet, Stovnertårnet og Vindmøllebakken bofellesskap.

Tirsdag ettermiddag blir det avgjort hvem av disse som blir hovedvinner av Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Vi ønsker å være et åpent samfunn der alle kan delta på like premisser, og nettopp derfor er universell utforming så viktig. Jeg er kjempeimponert over hvordan de seks prisvinnerne bruker et inkluderende tankesett for å skape bedre løsninger for alle, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V).

– Universell utforming er et verktøy for både inkludering, innovasjon og konkurransekraft. Produkter, tjenester og omgivelser som kan brukes av et mangfold av brukere, er både bedre og mer lønnsomme, sier Jannicke Hølen, seniorrådgiver med ansvar for inkluderende design i DOGA.

Hun mener de to arkitekturprosjektene er svært gode eksempler på hvordan universelt utformede løsninger bidrar til et mer likestilt samfunn, gir bedre brukeropplevelser for alle og åpner døren for viktig nyskaping og verdiskaping.

Stovnertårnet er et utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning, og strekker seg opp mellom trærne.

På initiativ fra Bymiljøetaten ble Link Arkitektur gitt oppdraget å reise et nytt og grensesprengende landemerke i Oslos nordligste bydel. 

I Stavanger deler 40 små og store leiligheter på 520 kvadratmeter med fellesareal. Hensikten bak pilotprosjektet til Solon Eiendom, Indigo Vekst, Kruse Smith Entreprenør og arkitektkontoret Helen & Hard er å gjøre flere i stand til å eie sin egen bolig samt skape et sterkt fellesskap mellom beboerne, samtidig som miljø og ressurser spares.

Sissel Leire forteller at i Vindmøllebakken står sosial bærekraft sentralt i hverdagslivet, og at ingen skal måtte grue seg til høytider og festdager. Alle er invitert og kan bidra om de ønsker. Store fellesarealer bidrar også til at det blir lettere å organisere et sosialt liv også under en pandemi.

– Byggenæringen må være en del av løsningen på de utfordringene som samfunnet står overfor. For at bokvaliteten skal bli best mulig, må utbygger legge til rette for universell utforming og brukermedvirkning helt fra planleggingsstadiet, sier Leire.