Det er ikke alle dager været er like bra som på dette bildet. Nå inngår Skanska et samarbeid med StormGeo om egne værvarsel for byggeplassene deres. Foto: Skanska

StormGeo skal varsle været på Skanskas byggeplasser

Skanska har inngått en avtale med værtjenesten StormGeo. Bakgrunnen for samarbeidet er behovet for å ha pålitelig værvarsling tilpasset byggeprosessen.

Etter flere alvorlige nestenulykker de siste årene har det over tid blitt et behov for en prosjekt- og byggeprosesstilpasset værvarslingstjeneste. I lang tid har man kun hatt tilgang til de ordinære værvarslingstjenestene, og et lite utvalg mer spesialiserte apper. Disse er i stor grad tilpasset fritidsaktiviteter og gir ofte ikke den pålitelighet som trengs for prosjektene.

Skanska gikk derfor i fjor i dialog med StormGeo for å se på en løsning tilpasset selskapets behov, skriver entreprenøren i en pressemelding.

- Etter å ha testet ulike funksjonaliteter på et utvalg prosjekter har vi nå inngått samarbeid om et større pilotprosjekt, for å utvikle en løsning både for våre bygg- og anleggsprosjekter, sier direktør for HMS og kvalitet i Skanska Norge Peer Christian Andersen i meldingen.

Samarbeidspartnerne utvikler nå en værportal bygget på StormGeo’s teknologi, hvor prosjektene får trafikklys-varsler for værendringer fremover i tid. Det er definert kriterier knyttet til vind, vindkast, nedbør, temperatur, og så videre. Varslene sendes på sms til et ubegrenset antall enkeltpersoner knyttet til det aktuelle prosjektet og legges også ut på infoskjermer i prosjektene. Kunnskapen dette gir brukes videre i produksjonsplanlegging og som grunnlag for å iverksette forebyggende sikringstiltak. I tillegg til den sikkerhetsgevinsten som ligger i tilpassede varsler vil det også utvikles en Power BI-løsning hvor det vil angis konkrete tidsvinduer for byggeaktiviteter som for eksempel støp, maling, kranoperasjoner og droneflyging, forklarer Skanska, som understreker at de har store forventninger til løsningen.

- Basert på vår erfaring over mange år med å levere værvarslingstjenester til byggebransjen i USA og offshore operasjoner både i Nordsjøen og globalt, er det et naturlig steg for oss å utvikle en værportal med egendefinerte kriterier og varsling utfra Skanskas behov i mange ulike prosjekter, sier Arve Dahl Nielsen er VP Energy Markets i StormGeo i meldingen.