Storgata 1

Illustrasjon: Schjelderrup Trondahl arkitekterFra venstre prosjektleder i Larre Eiendom, Jens Birkely, driftssjef Ken Thoresen i Larre Eiendom og prosjektleder Ola Sandum i Strøm Gundersen Vestfold, har kommet vel i mål med Storgata 1.
Termoenergi

Termoenergi

PECelektro

PECelektro

VestvikenBetong

VestvikenBetong

Karppinen

Karppinen

HåkonsenSukke

HåkonsenSukke

StensethRS

StensethRS

Strøm Gundersen Vestfold har stått for det omfattende rehabiliteringsarbeidet av næringsbygget Storgata 1 i Sandefjord.

Fakta

Sted: Sandefjord

Prosjekttype: Næringsbygg, rehabilitering og nybygg

Byggherre: Larre Eiendom

Totalentreprenør i samspill: Strøm Gundersen Vestfold

Kontraktsum: 120 millioner kroner ekskl. mva.

BTA: 5.963 kvadratmeter

Arkitekt: Schjelderup Trondahl Arkitekter

Rådgivere: RIB: Proconsult l RIA: Akustikk Konsult l RIG: Geo-teknikk l RIBr: Afry l RIBfy: Termoenergi l KU/KP: SHA & HMS Rådgiveren l Uavhengig kontroll: Takstforum, Byggetek

Underentreprenører og leverandører: Elektro: PEC Elektro l Rørlegger: Larvik Rørhandel l Ventilasjon: GK l Oppmåling: Geoingeniørene l Grunnarbeider: Fon Anlegg l Riving: AF Decom l Plasstøpt betong: Stokke Bygg l Prefab betong: Heidelberg Materials Prefab l Stålkonstruksjoner, trapper og rekkverk: Ståleriet l Brannisolering: Albanor l Tømrer: Vestviken Betong og Tre l Mur og puss: Tveiten & Riis l Blikkenslager: Walther Karppinen & Sønn l Taktekking: IcopalTak l Alufasader: Umbra Produkter l Flis: HJJ Mur og Flis l Dører: Swedoor l Gulvsparkling: Stenseth & RS l Maling og belegg: Tapet og Malercompaniet l Systemvegger og himlinger: Moelven Modus l Kjøkken:Studio Sigdal l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Heis: Schindler l Utomhus: Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektleder i Strøm Gundersen Vestfold, Ola Sandum, sier at de startet med å strippe det gamle bygget ned til bærekonstruksjonen i oktober 2022.

– Deretter begynte vi byggingen av et tilbygg, og en ny topp-etasje på det eksisterende bygget. Prosjektet har vært omfattende, og det har vært krevende å jobbe midt i en by med tettliggende naboer, sier Sandum til Byggeindustrien.

Etter etableringen av nytt tilbygg og ny toppetasje, begynte entreprenøren arbeidet med ny fasade til bygget, en såkalt systemfasade i glass og aluminium.

– En av de større utfordringene har vært å få på plass tekniske installasjoner med nødvendige føringer i en gammel bygningskropp. Likeså det å ivareta krav som stilles til brann og lyd, og tilpasninger til nivåforskjellene i bygget, sier Sandum.

Han sier at prosjektet har hatt en bra sammensetning i byggeplassledelsen, og at det har vært en god dialog og et tett samarbeid med byggherren og byggherrerepresentanten i hele prosessen.

– Dessuten har vi hatt med oss en flink arkitekt, samt erfarne prosjekterende for tekniske fag, sier Sandum.

Flere leietakere

Det er Larre Eiendom som er byggherre for Storgata1 i Sandefjord.

Til Byggeindustrien sier prosjektleder Jens Birkely at bare bærekonstruksjonene står igjen på næringsbygget fra rundt 1980.

– På nordsiden er det etablert et tilbygg, og det er bygget på en ekstra sjette etasje på det eksisterende bygget, sier Birkely.

Bygget er totalrehabilitert slik at alt er nytt foruten bærekonstruksjonen. Storgata 1 er et kontorbygg hvor det per dato er leid ut til en bank, advokat, revisor med flere, men i første etasje blir det i tillegg et bakeri og en godteributikk. I en del av sjette etasje er det etablert et konferanselokale. Denne inneholder en konferanse/møteromsdel, og en del med lounch og bar. Fasilitetene inneholder også et storkjøkken. Herfra er det utsikt over Sandefjord og innseilingen til byen.

– Hele taket er kledd med solceller som skal bidra til å dekke deler av eget strømforbruk. I kjeller er det bygget et trimrom med garderobefasiliteter som kan brukes av alle som jobber i bygget, sier Birkely.

– Et highend-produkt

I bygget er det satt inn to nye heiser, hvorav den ene av disse går i den gamle heissjakten.

– Bygget har blitt et highend-produkt, og vi er veldig fornøyde med resultatet. For eksempel er fasaden, med spesielle aluminiumsprofiler, blitt flott. Profilene har forskjellige dybder, noe som gir en fin skyggevirkning. På innsiden av det ytre glasset i vinduene, er det limt på en duk som hindrer solvarme å slippe inn i bygget. Dette reduserer energiutgiftene til nedkjøling betydelig sommerstid, sier Birkely.

Han gir honnør til entreprenøren for vel utført arbeid.

– Vi har hatt et strålende samarbeid med Strøm Gundersen Vestfold som har gjort en kjempejobb.

– Fortidsminne for fremtiden

Det er Schjelderup Trondahl arkitekter som har tegnet Storgata 1 i Sandefjord.

– Både eier av bygget og vi er veldig fornøyde med å ha transformert et gammelt bygg fra 1980, til å bli et bygg med et moderne uttrykk. Arkitekturen er forankret både i byen, hos kommunen og hos Fortidsminneforeningen. Sistnevnte har omtalt bygget som et fortidsminne for fremtiden, og det er jo et kompliment, sier prosjektansvarlig Stian Schjelderup i Schjelderup Trondahl arkitekter til Byggeindustrien.

Han sier at det er en suksessfaktor at bæresystemet er blitt gjenbrukt, blant annet fordi det gir en stor CO2-besparelse fremfor å måtte bygge et nytt bæresystem.

– En viktig premiss har blant annet også vært at bygget skal henvende seg mer mot torget og gaten enn det gjorde tidligere. Og den nye sjette etasjen gjør at bygget rent utseendemessig samsvarer med nye bygg som kommer i samme kvartal, sier Schjelderup.


Flere prosjekter