Storebukta

Foto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh ShotsFoto: Oh Shots

I Kolbotn sentrum har AF Gruppen Norge satt opp et boligkompleks bestående av leiligheter og rekkehus for Solon Eiendom.

Fakta

Sted: Kolbotn

Prosjekttype: Leiligheter og rekkehus

Byggherre: Solon Eiendom

Totalentreprenør: AF Nybygg

Kontraktsum eks. mva.: Cirka 250 millioner kroner

Arkitekt: A-lab

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter AS

Rådgivende ingeniører: AFRY Norge

Underentreprenører og leverandører: Fasader: Alutile l Elektro: Lysteknikk l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Konstruk-sjonsarbeider: Eiqon l Prefab: Opplandske Betongindustri l Byggerenhold: ARK Service l Blikkenslager: A Hansen Gruppen l Betongarbeid: POB Entreprenør l Rør: C.M. Mathisen & Co l Heis: Orona Norway l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Treelementer: Støren Treindustri l Mur- og flisarbeider: Mjøndalen Mur og Puss l Vinduer: Lian Vinduer l Parkett: Parkettpartner l Malerarbeider: Malermester Buer l Dører: Swedoor l Branngardiner: BVS Brannsystemer l Lås og beslag: Lås & Prosjekt l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Porter: Hörmann l PU-belegg: BetongConsult l Himlinger: Modulvegger l Betongsaging: Mimax Asfalt & Betong l Miljøsikring: Borge Miljøservice l Maskinutleie: Ramirent l Grunn- og utomhusarbeider: Sport og Grøntanlegg, Morten Gultvedt Entreprenør l Tømrerarbeider: Byggimpuls l Sedumtak: Blomstertak l Trapper og rekkverk: Innore l Oppmåling: Solli & Hoff

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Leilighetene fordeler seg over to bygg, begge med seks etasjer, og de fem rekkehusene har henholdsvis to og tre boenheter. Størrelsen på leilighetene varierer fra cirka 42 til cirka 150 kvadratmeter, mens rekkehusarealet er enten 123 eller 145 kvadratmeter. Under de to leilighetsbyggene er det garasjeplasser til samtlige boenheter.

Solon Eiendom har satt lista høyt for prosjektet, både med hensyn til materialvalg, design og utemiljø. Arbeidet i gårdsrommet mellom leilighetsbyggene og rekkehusene var ikke fullendt da Byggeindustrien besøkte Storebukta nylig, men inntrykket av prosjektet var tydelig.

– Leilighetsbyggene har Alutile-plater og panel innvendig på private balkonger, mens rekkehusfasadene har både rød og lys tegl, samt brent og grå panel. Rekkehusene har også sedumtak, sier prosjektleder Stian Mørk ved forretningsenhet AF Nybygg til Byggeindustrien.

Høy standard

Leilighetene har gjennomgående høy standard, med mange tilvalgsmuligheter for blant annet flere typer enstavsparkett og kjøkken fra den franske produsenten Mobala. Oppvarmingsbehovet dekkes av vannbåren varme i gulv, baderommene har elektriske varmekabler. Spesielt på stuesiden er det store vindusflater. Noen veggflater har malt betong, og ellers er det malte gipsvegger og gipshimlinger med dowvnlights som tilvalg. Toppetasjene i leilighetsbyggene har dessuten ekstra takhøyde. Rekkehusene har samme høye standard som leilighetene.

Utfordrende prosjekt

– Vi startet byggearbeidet i siste halvdel av 2018, og boligene ble nylig overlevert beboerne. Fortsatt har Solon Eiendom noen få leiligheter til salgs, sier Mørk.

Han forteller at det har vært et utfordrende prosjekt, dels på grunn av at boligkomplekset ligger i vannsonen til Kolbotnvannet, og dels på grunn av Koronasituasjonen.

– Vi mangler fortsatt noen leveranser av fasadeplater, og har midlertidig satt opp valseplater som erstatning for disse. Vi håper å få de riktige platene så fort som mulig, sier prosjektlederen, som legger til at det har vært et arbeid med stor kompleksitet blant annet på grunn av krevende design fra arkitekten.

– Ellers vil jeg si at samarbeidet med kommunen, byggherren og underentreprenørene har gitt et godt resultat, sier Stian Mørk.

– Særegen arkitektur

Prosjektleder Anders Winther Andersen i Solon Eiendom, sier at Storebukta er blitt et boligkompleks de er veldig stolte av.

– Kombinasjonen av rekkehus og leiligheter rundt et hyggelig gårdsrom mot sør og vest, har blitt virkelig flott. Arkitektselskapet Alab har tegnet en særegen arkitektur med fasader og balkonger som er veldig forseggjorte. Blandingen av Alutile-plater, trekledning og ulike typer tegl gir et flott uttrykk. Et stort og åpent indre gårdsrom med blant annet påkostet designbelysning fra Flos, beplantning og sittegrupper, er lekkert utført av landskapsarkitektfirmaet Gullik Gulliksen, sier Andersen.

– Ekstra gøy

Det er A-lab arkitekter som har tegnet Storebukta. Arkitekt og prosjektleder Ida Kristina Hammarlund sier at de alltid setter pris på de arkitektoniske og kvalitetsmessige ambisjonene fra Solon Eiendom.

– Det som er ekstra gøy, er ambisjonene om brukeropplevelsen, og at det må bli et attraktivt nabolag for både beboere og besøkende, sier Hammarlund til Byggeindustrien.

Hun forklarer at for Storebukta er det en typologimiks mellom lameller og rekkehus som legger til rette for en menneskelig skala og et levende nabolag for varierte brukergrupper.

– En unik kontekst legger samtidig opp til en dynamikk mellom sentrum/urbant miljø, og natur/rekreasjon. Dette prøver vi å gjenspeile og forsterke i arkitekturen. Ambisjonen for et levende nabolag i Storebukta blir tydelig i byggenes plassering rundt et felles gårdstun. Her har Gullik Gulliksen landskapsarkitekter utformet et grønt hjerte hvor alle beboere kan utfolde seg i lek og avslapping, sier Hammarlund.

– Skryt til byggherren

De to lamellblokkene danner en fysisk buffert mot jernbanen i øst, og skjermer tunet både akustisk og visuelt.

– Det er også lamellblokkene som du ser fra stasjonen og når du ankommer via Solbråtanveien, eller passerer forbi med tog, sier Hammarlund.

Hun mener ellers at vinklingen i balkongene skaper en retning mot Kolbotnvannet, og bryter ned skalaen på blokkene.

– Østfasaden har en integrert støyløsning, hvilket muliggjør en lignende visuell sekvens og er identitets-skapende, sier Hammarlund, som også vil gi honnør til entreprenøren A. Hansen Gruppen for en vel utført presisjonsjobb med fasaden.

– Jeg vil også gi skryt til både byggherre og kollegene mine i Alab. Vi er mange som har bidratt for at dette prosjektet skal bli best mulig, sier Hammarlund.