Storebø Brygge

På Austevoll har Blænes Bygg AS satt opp tre blokker med til sammen 51 leiligheter og fire næringsseksjoner for Storebø Maritim AS.

Fakta

Sted: Storebø, Austevoll

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Tiltakshaver: Storebø Maritim

Totalentreprenør: Blænes Bygg

Arkitekt: Tippetue Arkitekter

Rådgivere: RIB og RIAku: Holst & Valen l RIE: Bergen Elconsult l RIBr: Konsepta l HMS-koordinator: Blænes Bygg

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Ready Maskin l Ansvarlig byggeplass: Vest Industri og Hydraulikk l Betongarbeid: H-L Bygg l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Stålarbeid: Børø Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Fasadeplater: Steni l Vinduer: H-vinduet Magnor l Glassrekkverk balkonger: Plastmo l Tømrer: Dommersnes & Larsen l Maler: Malermester JC Andreassen l Flislegger: Austevoll Flis og Mur l Rørlegger: Austevoll Rør l Elektro: Elektroentreprenør Kjell Elholm l Ventilasjon: Aritech l Heiser: Schindler Stahl Heiser l Sprinkler: Brann og Sprinklerteknikk l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Kjøkken: Studio Sigdal l Utv rekkverk og rømningstrapp: Trapperingen l Peling: Fundamentering

Storebø Brygge har inntil åtte etasjer og ligger helt i sjøkanten ved Prestaneset nær kommunesenteret Storebø, med flott utsikt over sjøen. Prosjektet er tegnet av Tippetue Arkitekter AS og ført opp i delte, byggherrestyrte entrepriser. Byggearbeidene startet i desember 2016 og innflytting var i desember 2018.

51 leiligheter

De tre blokkene (A, B og C) har seks, sju og åtte etasjer og er første byggetrinn av Storebø Brygge. Blokk A inneholder kun leiligheter, i B og C er det næringslokaler i første etasje. Leilighetene varierer fra 46 til 224 kvadratmeter BRA (43-204 kvadratmeter p-rom). De rimeligste leilighetene hadde en salgspris på cirka to millioner kroner, den dyreste kostet 12,5 millioner kroner. Alle leilighetene ligger vestvendt og har balkonger eller terrasser som vender mot sjøen. Solforholdene er meget gode. Leilighetene har høy standard og universell tilkomst. Noen leiligheter har mulighet for walk-in garderobe. Det skal etableres en båtmarina rett utenfor prosjektet der beboerne kan kjøpe båtplass. I parkeringskjeller er det 32 biloppstillingsplasser og på dekket over parkeringsanlegget er det 22 plasser.

Uteområdene har strandpromenade, amfi mot sjøen og utsmykning. Det skal også etableres grøntarealer og lekeplasser.

Tilknytning til havet

Sivilarkitekt og faglig leder Mette Rakner i Tippetue Arkitekter sier at arkitektkontoret har fulgt prosjektet på Prestaneset siden reguleringsprosessen.

– Slik har den arkitektoniske visjonen fått en sammenhengende utvikling fra første volumskisse til materialvalg og detaljtegninger. Variasjoner har vært vårt utgangspunkt. Variasjoner i høyder, materialitet og fargenyanser har gitt dynamikk i byggemiljøet langs sjø-kanten. Det er formet en sammenheng mellom det menneskeskapte og naturen ved at byggenes høyder varierer i forhold til høydene på terrenget bak, sier Rakner.

Variasjoner i orientering av bebyggelsen og utforming av uterommene trekker ifølge Rakner referanser til tradisjonell byggeskikk langs kysten på Vestlandet som kontrast til prosjektets fremtidsrettede arkitektoniske uttrykk.

– Frontfasadenes helning mot sjøen skaper henvendelse mot og tilknytning til havet. Reflekterende uttrykk i fasaden er foreslått for å oppnå et dus gjenskinn av havoverflaten som igjen forsterker prosjektets estetiske samspill med sjøen. I utvikling av arkitektonisk konsept og volumoppbygging er leilighetenes funksjoner satt i fokus for å kunne optimalisere løsninger i forhold til felles kommunikasjonsarealer, planløsninger, inne/uterom, utsikt og luft. Alle leilighetene har relativt store private uteoppholdsarealer og samtlige er vendt mot sjøen. Byggherrens satsing på bokvalitet har gjort Storebø Brygge til et arkitektonisk skreddersydd prosjekt for sin funksjon og sin plassering. Både ute på kaiene og inne i boligene blir Storebø Brygge et sted hvor man ganske enkelt kommer til å ønske å oppholde seg, sier Rakner.

Betong og stål

Tomten for første byggetrinn er på cirka 3,1 mål og har dels fjellgrunn og dels utfylt sjøbunn i sundet mellom Prestaneset og Holsundholmen. På holmen skal det komme gangstier og utkikkspunkt med sittegruppe.

De tre byggene har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i stål og betong. Leilighetsskillevegger er i hovedsak lydskillevegger av betong, mens innvendige vegger er i stål- eller trestendere og kledd med gipsplater. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene er i betong eller bindingsverk kledd med lyse fasadeplater samt vedlikeholdsfrie aluminiumsvinduer, noe som sikrer lang levetid og enkelt vedlikehold.

I leilighetene er det eikeparkett på gulv og flislagte bad. Balkonggulv har glattet betongoverflate. Balkongrekkverk er i stål og glass.

Storebø Brygge er godkjent for inntil 11 bygg med totalt 150 leiligheter. Videre utbygging vil skje fra dagens blokker og sørøstover mot Storebø.

Varmepumpe

Storebø Brygge er prosjektert og ført opp etter Tek10. Stuene varmes med viftekonvektorer, basert på varmepumpe mot avtrekk. Baderom har elektrisk gulvvarme. Soverom og andre oppholdsrom kan ha elektriske panelovner. Varmepumpen varmer også tappevann. Alle leilighetene har balansert ventilasjon. Fiber er levert frem til svakstrømskap i hver leilighet. Leilighetene oppfyller krav til energiklasse A oransje.