Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte i ettermiddag Hasle skole i forbindelse med Barnas Byggedag i regi av NCC Construction.

Støre: - Må få tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker at skoleelever allerede på ungdomsskoletrinnet skal få oppleve bygg- og anleggsbransjen i praksis som en del av undervisningsopplegget.

En av aktivitetslederne på Barnas Byggedag i år er Tuva Gavin Nielsen. Ingeniørstudenten har selv deltatt to ganger som elev på arrangementet.

Onsdag ettermiddag besøkte Gahr Støre Hasle skole i Oslo som i regi av NCC Construction AS arrangerte Barnas Byggedag. Ikledd arbeidstøy fra entreprenørselskapet, snekret de unge elevene humlekasser og benker.

–Dette er et godt tiltak, det gjelder å få en erfaring med hva bygg- og anleggsfag dreier seg om i praksis. For å få de unge til å interessere seg for denne bransjen, må det også fokuseres mer på at det å løse kompliserte oppgaver i samarbeid er mer spennende enn mange unge tror. Jeg vil ha tettere samarbeid mellom skolen og arbeidslivet for å få til dette, sa Ap-lederen til Byggeindustrien.

Viser til Tyskland

Han nevnte som eksempel at skoleelever i Tyskland allerede i 13-14 årsalderen er utplassert i noen uker hos bedrifter for å få en følelse med arbeidslivet.

–Rektorer må få større frihet til å ha tett kontakt med det skapende arbeidslivet i nærmiljøet. En annen viktig ting, er at det må stilles krav til fagkompetanse og lærlinger i offentlige prosjekter. Dette vil skape en større etterspørsel etter lærlinger, og samtidig er det et veldig viktig virkemiddel mot useriøsitet i bygg- og anleggsbransjen, sa Gahr Støre.

10 år

Det er det tiende året på rad at NCC Construction AS arrangerer Barnas Byggeskole, som i år samler 50 elever ved Hasle skole i Oslo, og 20 skoleelever og barnehagebarn i Asker.

–Til sammen har over 1000 barn vært innom Barnas Byggedag, og noe av det gledelige i år, er at det er hovedvekt på jenter blant deltagerne, sa HR-direktør Arnt Vidvei i NCC Construction til Byggeindustrien.

–Får utvikle Norge

En av aktivitetslederne som er engasjert i årets utgave, er Tuva Gavin Nielsen .

–Jeg har vært med to ganger som elev på Barnas Byggedag, og synes at dette er et veldig godt tiltak. Barna får et lite innblikk i hva bygg- og anleggsfag går ut på, og det er positivt, sier 20-åringen, som nå skal ta fatt på det andre året av ingeniørutdannelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

–Jeg trives svært godt. Yrkesveien jeg har valgt gjør at jeg får være med på å utvikle Norge. Jeg har lyst til å spesialisere meg innen vei- og anlegg, sier Gavin Nielsen.