Forskningssjef Jan Olav Hjermann ved SINTEF Byggforsk.Bransjemøte om bygningsmoduler.Martin Strand

Stor interesse for bygningsmoduler

Rundt 170 personer møtte opp da SINTEF Byggforsk inviterte til åpent bransjemøte om bruk av prefabrikkerte bygningsmoduler.

- Vi opplever at det er et stort ønske og økt behov for effektivisering i byggebransjen. Prefabrikkerte moduler er en god måte å få til det på, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann ved SINTEF Byggforsk.

De inviterte onsdag til åpent bransjemøte på konferansesenteret Ullevaal Business Class i Oslo, hvor flere bransjeaktører presenterte sine erfaringer og anbefalinger rundt modulbygging.

Mye erfaring

Hjermann sier det er en voldsom interesse og et stort informasjonsbehov om byggemetoden.

- Vi mottar stadig spørsmål som handler om helt grunnleggende ting, blant annet produktdokumentasjon. Det finnes mye erfaring om prefabrikkerte bygningsmoduler i Norge. Vi ønsker å videreføre den kunnskapen for å øke bruken av byggemetoden, sier han.

Det har vært flere kritiske medieoppslag om modulbygg de siste årene. Enkelte hevder at byggene har dårlig kvalitet, men Hjermann mener byggemetoden har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Bygningsmoduler produseres innendørs i fabrikklokalene istedenfor ute på byggeplasser i sludd og kulde. Det gir mulighet for effektiv industriell produksjon, og for at man kan bygge raskt og med god kvalitet, sier han.

Effektive prosesser

Målet med bransjemøtet onsdag var er å få fram at prefabrikkerte moduler bidrar til effektive byggeprosesser og gode bygg.

- Dette forutsetter imidlertid at man har god produktdokumentasjon, prosjektering og utførelse, sier Hjermann.

Han påpeker at byggemetoden krever spesielt god prosjektering siden det er vanskeligere å gjøre endringer etter at produksjonen har startet.

- Prosjekter som ikke er planlagt spesielt for modulbygging fra starten av, bør derfor ikke besluttes å bli bygget med moduler på et senere tidspunkt, sier han.

Flere aktører

I tillegg til SINTEF Byggforsk presenterte Direktoratet for byggkvalitet, Moelven ByggModul, Rådgivende Ingeniørers Forening, Selvaag Bolig og Undervisningsbygg Oslo sine erfaringer og anbefalinger.

Alle presentasjonene kan du se her.

Martin Strand ved Direktoratet for byggkvalitet gikk blant annet gjennom krav til produktdokumentasjon for moduler.

- Kort sagt – alt som kommer ut av fabrikk, skal dokumenteres. Det kan man gjøre ved hjelp av Europeisk teknisk forskrift eller SINTEF teknisk godkjenning, sier han.

Hovedforskjellen på de to forskriftene er at SINTEF sin godkjenning er vurdert opp mot norske standarder og teknisk forskrift.