De åttekantede betongtankene i Kragerø begynner å bli ferdige. Hele fiskeanlegget skal stå ferdig i begynnelsen av desember. Foto: Byggekamera.no

Støper åttekantede fisketanker på land

På byggeplassen, mellom Kragerø og Bamle i Telemark, har betongentreprenør Arne-Olav Tveit AS fått jobben med å bygge ett fiskeoppdrettsanlegg for Fossing Storsmolt.

Her føres det nå opp seks mindre kar på rundt 500 kubikkmeter hver og fire store kar som rommer hele 1.200 kubikkmeter vann.

Per i dag er betongentreprenør Arne-Olav Tveit AS så å si ferdige med å støpe selve karene. Til sammen har byggingen av de ti karene tatt rundt seks måneder, og hele anlegget skal stå ferdig i begynnelsen av desember i år. 

Maxbo Teknikk fikk den omfattende forskalingsjobben.

Det ble langt fra ett standardoppdrag med å lage forskaling til ti åttekantede fisketanker, som skal romme til sammen 8.000 kubikkmeter vann. 

– Vi må få til helt glatte flater som ikke kan skade fisken, sier Kim Larsen i Maxbo Teknikk.

(Klikk for større versjon)

De valgte å løse dette ved å bruke forskalingssystemet Mammut 350, som er utviklet av tyske MEVA. 

– Vanligvis lages slike anlegg på land med runde ståltanker. Her brukes betong, som er et svært varig materiale. For å få til en ekstra stødig konstruksjon er tankene laget i en åttekantet form, sier Kim Larsen.

I tillegg brukes en kraftig dekkereis til byggeplassen i Kragerø. 

Prosjektet krevde mye forskjellig kompetanse, deriblant ingeniørkompetanse på forskaling. 

– Maxbo Teknikk sin tekniske avdeling har bred kompetanse innen prosjektering og dimensjonering av forskalingsløsninger, og har blitt ble flittig brukt, sier Kim Larsen.