Sterk start på året for byggevarehandelen

Byggevarehandelen vokste med 9,5 prosent sammenlignet med første tertial i 2019, viser nye tall fra Virke.

I en pressemelding skriver det at veksten ble løftet av et hopp i privatmarkedet på 20,7 prosent. Også proffmarkedet opplevde positiv vekst på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det har vært positiv vekst for byggevarenæringen i store deler av landet, men klare regionale forskjeller. Oppgangen var størst i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Agder. Den sterke veksten i byggevarehandelen er påvirket av koronaviruset og myndighetenes smittevernstiltak

− Byggevarehusene har opplevd et voldsomt oppsving i salget til privatkunder, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

− Det er nok mange nordmenn som har tilbrakt mer tid hjemme og benyttet denne spesielle situasjonen til å arbeide på egen bolig, legger hun til.

Samtidig er de spent på fortsettelsen av året, og foruroliget av fallet i nyboligmarkedet.

− Byggevarehandelen er veldig utsatt for ettervirkningene av pandemien. Det utøvende ledd melder om liten reserve i ordrebøkene, så dette vil nok ramme byggevarehandelen langt inn i 2021, sier Koksvik.

I lys av dette mener Virke at det er viktig at myndighetene nå bidrar med tiltak som stimulerer etterspørselen i byggenæringen og derfor har Virke spilt inn flere tiltak:

  • Tette vedlikeholdsetterslepet i den offentlige bygningsmassen gjennom statlige og kommunale byggherrer.
  • Energieffektivisering av eksisterende bygg (ENOVA) – enklere og høyere støtteordninger
  • Innføre skattefradrag for rehabiliterings- og oppussingstjenester (ROT-fradrag) etter svensk modell