<p>Foto: Tone Nakstad</p>Styreleder Øyvind Engelstad i NFF sammen med nyvalgt president i ITA, Jenny Yan fra Kina. Foto: Tone NakstadNorsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) hadde som vanlig en fellesbod med flere norske organisasjoner. Foto: Tone NakstadInkludert i programmet var også en konsert i verdens eldste operabygg, San Carlo. Foto: Tone Nakstad

Sterk norsk delegasjon på WTC 2019

Fra 3. til 8. mai ble World Tunnelling Congress (WTC) 2019 arrangert i Napoli – med sterk norsk deltakelse. 

WTC arrangeres parallelt med generalforsamlingen i ITA – og denne gangen var det 119 utstillere som var spredd i ett hovedbygg og flere ulike telt- og uteområder på kongressområdet.

Fellesbod
- Som alltid er det spennende hvordan strømmen av besøkende blir i forhold til plassering av egen stand. Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) hadde som vanlig en fellesbod med flere norske organisasjoner, og vi var godt fornøyde med plassering og den ble meget godt besøkt. På standen delte vi ut årets publikasjon «Digitalisation in Norwegian tunnelling». Den var veldig populær og for interesserte kan den lastes ned på NFF.no. I tillegg til NFFs fellesbod hadde VikØrsta/W. Giertsen, Protan, Devico og Pretec egen bod, så Norge var godt representert, sier generalsekretær Tone Nakstad i NFF.

Hun sier Napoli viste seg fra en forholdsvis kald side.

- Men med flotte omgivelser som Pompei, Capri og Vesuv rett ved, er byen vel verdt et besøk. Inkludert i programmet var også en konsert i verdens eldste operabygg San Carlo - imponerende både hva gjaldt bygning og musikalsk program, sier Nakstad.

Spennende dager for ITA
Hvert tredje år er det valg på president i ITA. I Napoli takket Tarcisio Celestino av som president og det var et spennende valg på hvem som skulle ta over stafettpinnen; Eric Leca fra Frankrike eller Jenny Yan fra Kina.

- Etter tre dager med mye lobbying og lange diskusjoner ble det klart at Jenny Yan er den nye presidenten med 32 stemmer - Eric Leca fikk 30 stemmer. Videre var det valg på visepresidenter og nye medlemmer og ExCo (Executive Council - styret i ITA), sier Nakstad.

De nye visepresidentene er:
- Lars Babendererde, presented by Germany
- Arnold Dix, presented by Australia
- Randall Essex, presented by United States
- Giuseppe Lunardi, presented by Italy

De nye styremedlemmene er:
- Abidemi Agwor presented by Nigeria
- Hamdi Aydin, presented by Turkey
- Hangseok Choi, presented by Korea
- Jeyatharan Kumarasamy presented by Singapore
- Andres Marulanda, presented by Colombia 
- Jamal Rostami, presented by Iran

Dr. Ooi Teik Aun var ikke på valg og forblir styremedlem fram til nytt valg neste år.

Ruth Gunlaug Haug fra Norge takket av som visepresident etter seks år som Norges representant i styret.

- NFF takker for innsatsen som hun har lagt ned i ITA på vegne av den norske tunnelfamilien.
En styrket ordning for det vi i Norge vil kalle desisorer ble vedtatt. To representanter ble valgt inn, en fra Storbritannia og Eivind Grøv fra Norge. NFF er veldig fornøyd med dette, legger Nakstad til.

Norge la også frem et forslag om en ekstern vurdering av organiseringen, kapasiteten og styringen av ITA etter en lang periode med kraftig vekst. Det er nå 78 medlemsland i ITA.

- Forslaget ble forholdsvis mye diskutert og ble til slutt vedtatt, sier Nakstad.

Det ble også avklart at WTC i 2022 vil avholdes i Cancún i Mexico.