Østveggen er pakket inn under oppussingen. Senere står taket for tur. Her ser man en av to dører inn i garasjen under huset. Foto: StatsbyggFasaden med glassbyggestein skulle slippe lys, men ikke solskinn inn til kunsten. Arne Korsmo ville egentlig kun ha glassbyggestein, men fru Stenersen ville ha vinduer så hun kunne se ut. Foto: StatsbyggI hallen i første etasje ble gjestene tatt imot av ekteparet Stenersen. Baren var sikkert kjekk å ha i slike sammenhenger. Foto: StatsbyggUtstrakt bruk av glass i fasaden visker ut skillet mellom ute og inne i Villa Steners. Foto: StatsbyggBiblioteket er skilt fra stuen med en glassdør. Foto: StatsbyggBiblioteket ligger i villaens andre etasje. Det har fått sin egen peis. Foto: Statsbygg

Statsbygg rehabiliterer arkitektonisk ikon i Oslo

Statsbygg starter rehabiliteringen av verdenskjente Villa Stenersen på Vinderen i Oslo.

Villa Stenersen er tegnet av den norske arkitekten Arne Korsmo, og oppført for kunstsamleren og finansmannen Rolf Stenersen i 1937. Huset er et så viktig eksempel på funksjonalismen i norsk arkitektur at det ble fredet i 2011. Alle endringer i Villa Stenersen må gjøres i nært samarbeid med Byantikvaren, men også slike hus trenger vedlikehold, skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider torsdag.

Villa Stenersen er ivaretatt av Statsbygg og restaurert i flere omganger etter at Rolf Stenersen ga huset som gave til staten i 1974.

Nå er det iverksatt et nytt prosjekt på grunn av pusskader på ytterveggen mot øst. Arbeidet har allerede startet utvendig, og vil fortsette innvendig til høsten, heter det i pressemeldingen.

Samtidig med oppussingen starter Statsbygg en forstudie om hva som kan gjøres for at den tre etasjer høye villaen kan tilfredsstille moderne krav om tilgjengelighet for alle. Statsbygg utreder nå mulighetene for en utvendig heis på husets bakside med tilgang til kjeller, første, andre og tredje etasje.

Siden 2014 har Nasjonalmuseet brukt huset. De har det faglige ansvaret for formidlingen av husets arkitektur og design gjennom omvisninger, seminarer og møtevirksomhet.