Christian Rynning-Tønnesen og Amund Tøftum. Foto Statkraft
Christian Rynning-Tønnesen og Amund Tøftum. Foto Statkraft

Statkraft åpnet to kraftverk

Denne uka åpnet Statkraft kraftverkene Vesle Kjela og Storlia. Det er AF Gruppen som har utført anleggsarbeidene på kraftverkene som er plassert på hver sin side av Hardangervidda.

Vesle Kjela kraftverk er det øverste kraftverket i Tokke/Vinjereguleringen, og utnytter fallet fra det regulerte Kjelavatnet på Haukelifjell. Kraftverket har en installert effekt på 8,5 MW, og gir en produksjon på cirka 40 GWh/år, opplyser Statkraft i en pressemelding.

Storlia kraftverk har samme effekt og produksjon, og utnytter en høydeforskjell på 75 meter mellom Bjoreio og Sysenvatn i Eidfjord kommune og er tilknyttet Sima-reguleringen.

Samlet tilsvarer produksjonen fra de to kraftverkene det årlige strømforbruket til rundt 4.000 husstander.

- Kraftverkene er gode eksempler på Statkrafts betydelige satsing på oppgradering av vannkraft i Norge. Vesle Kjela kraftverk og Storlia kraftverk har vært mulig å bygge ved å bruke eksisterende infrastruktur i tidligere utbygginger, ny teknologi og kostnadseffektive metoder gjennom et godt samarbeid med leverandørene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i meldingen.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Statkraft gjennom flere prosjekter, først med utbygging av Ringedalen og nå på Vesle Kjela og Storlia. Vi har hatt samme prosjektledelse fra både kunden og fra oss. Dette har gjort at vi har sikret en stadig forbedret prosjektgjennomføring og ikke minst et godt HMS fokus, sier Kjetil Vikane, avdelingsdirektør i AF Anlegg i en pressemelding.

Olje- og energiminister Terje Aasland og konsernsjef Amund Tøftum i AF Gruppen var blant de som deltok på åpningen. Det samme gjorde flere fra AF Anlegg.