Betong Øst, Norconsult og Byggutengrenser sammen med elever og lærer på Stange videregående skole 15. november.Andre Rønningen fra Stange vgs og Øystein Bækkelien fra Betong Øst.Nicolai Røhne, Herman Smaaberg, Even Sollien og Viktor Håkonsen, elever som tar yrkesfaglig fordypning i betong.Snorre Solvang, Norconsult forklarer hvordan betong tar opp krefter.

Stange videregående skole styrker betongopplæringen

Skolen har i mange år hatt tett kontakt med næringslivet i regionen for å utdanne fagarbeidere for bygg-og anleggsnæringen. Tirsdag 15. november startet et nytt og spennende samarbeid mellom skolen og bedrifter i betongnæringen. 

Målet er å gi elevene innsikt i hva det vil si å være betongarbeider ved å tilby de praktiske oppgaver på betongfabrikk og ute på byggeplass.

Andre Rønningen har som lærer i mange år søkt å få elevene utplassert i bedriftene i praksisdager to ganger i uken.

- Det har ikke alltid vært like enkelt å skaffe alle elevene utfordrende oppgaver på byggeplass- særlig ikke om vinteren. Vi ønsker å åpne skolens arena i samarbeid mellom regionale entreprenører og betongbedrifter, sier uttaler Rønningen.

Skolen har tidligere blant annet benyttet Facebook for å søke praksisoppgaver for elevene. Med dette nye samarbeidet med betongnæringen håper skolen å kunne tilby flere praktiske prosjekter og vise elevene hvordan moderne bygging med betong foregår.

Regionsjef i Betong Øst, Øystein Bækkelien, responderte raskt på skolens henvendelse om hjelp og bidro til å samle bedrifter til et nærmere samarbeid med Stange videregående. På oppstartdagen stilte Betong Øst med vernesko, T-shirts og hettegensere til de 12 elevene som allerede hadde meldt interesse for å bli med på den yrkesfaglige fordypningen i betong. Gjennom vinteren vil elevene få forskale, støpe og avforme betong, delta i produksjonsprosess på betongfabrikk og ellers få innblikk i arbeidstegninger og betongsammensetninger for ulike formål samt kvalitetssikring av betongleveranser. I gjennomføringen av oppgavene vil Betong Øst bidra med vesentlige ressurser med støtte fra Norconsult, Mapei, Norcem og Byggutengrenser.

Elevene uttalte at et slikt initiativ til samarbeid mellom skolen og bedriftene gjør det ekstra motiverende å starte opp med betongfag.

- Det hadde nok ikke vært så mange som valgte denne fordypningen dersom det ikke var for dette initiativet fra Andre og bedriftene, sier Herman Smaaberg som er en av elevene som har startet ved Stange videregående denne høsten.

- Vi hadde nok heller valgt tradisjonelt som tømrer- eller rørleggerfordypning, kommer det fra Nicolai Røhne, Even Sollien og Viktor Håkonsen.

Smaaberg forteller at han ønsker en hverdag med fysisk arbeid der han kan bruke kroppen - ikke så mye teori. Han gleder seg til å komme ut på betongfabrikk og byggeplass.

Ved oppstarten 15. november fikk elevene eksempler på hva som venter de hos Betong Øst, innblikk i hvordan Norconsult jobber med betongdimensjonering og en smakebit av arbeidstegninger for betongarbeider.

Det har aldri før blitt brukt mer betong i Norge enn i 2016 og Byggutengrensers Jan Eldegard Hjelle presenterte hvilke typer prosjekter og konstruksjoner som kan skapes med betong.