Stadig flere rettssaker om trær og hekker

Nabotvister har økt kraftig de siste årene, viser tall fra forsikringsbransjen. Sommeren er høysesong for nabokrangler som til sist havner i retten.

Krangel om hekker og trær topper statistikken. Halvparten av alle nabokrangel-sakene som If Skadeforsikring får innmeldt, kommer på ettersommeren.

I noen tilfeller har folk tatt seg inn på tomten til naboen og hogd ned trær mens naboen var bortreist. Andre spør om lov til å hogge og får nei, men velger å hogge likevel. Da havner saken ofte i rettsapparatet.

50 prosent opp
– Utbetalingene etter nabokrangler har eksplodert de siste fire årene. Ifølge våre beregninger krangles det for mellom 70 og 80 millioner kroner i Norge årlig, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

– I 2012 utbetalte If alene ca. 18 millioner kroner på nabotvister, dette fordelt på nær 900 saker. Dette er en økning i utbetaling på 50 prosent bare de siste fire årene, forteller Jorunn Stiansen Raanes, leder for Spesialskader i If.

Ved siden av krangel om trær og hekker, er veirett og kjøring på annen manns privateiendom et annet konfliktområde. Vennesland forteller at det også blir flere og flere saker mellom private huseiere og store utbyggingsselskaper

Kostbart tre
Raanes har mange eksempler på at små krangler mellom naboer fører til svært store utgifter når rettssystemet kobles inn.

To naboer i Østfold har hatt tre saker for retten den siste tiden. Krangel om en dukkestue, uenighet om en vei og en garasjeplass førte til en samlet utbetaling til advokater og sakkyndige på vel 200.000 kroner.

Uenighet om en stor blodbøk like utenfor Oslo endte etter lang tids krangel for retten, der eieren ble dømt til å hogge ned treet samt at han måtte betale både egne og naboens sakskostnader, totalt 250.000 kroner.

Grunnen til at forsikringsbransjen involveres i nabokrangling, er at rettshjelpdekningen under villaforsikringen dekker nødvendige advokatutgifter i forbindelse med slike tvister.

Opp til 100.000
Maksimalbeløpet som dekkes er 100.000 kroner med fratrekk av egenandel.

– Havner saken i retten, ser vi at utgiftene ofte overstiger 100.000 kroner, og da må partene ta en større del av kostnadene selv, forklarer Raanes. Hvis en blir dømt til å betale den andre partens sakskostnader, dekkes heller ikke det av forsikringen.

Raanes mener mange av nabokranglene kunne vært unngått hvis begge parter hadde mer forståelse og respekt for hverandre og folk hadde klart å finne praktiske og minnelige løsninger.

– Naboforholdet settes virkelig på prøve, og mange glemmer at de skal bo sammen som naboer etter at tvisten er løst. I mange saker burde nok advokatene vært flinkere til hjelpe klienten til også å fokusere på dette, sier Raanes.