Sprikende råd etter børsoppgang

Ekspertene er ikke helt enige om ferden fremover etter at hovedindeksen på Oslo Børs igjen klatret over 300 poeng tirsdag.

Oppgangen til 305,4 poeng er en økning på 35,4 prosent hittil i år. Noen har steget betydelig mer enn det. DnB NOR og John Fredriksen-eide Marine Harvest er de største av de 16 selskapene som har mer enn doblet seg i aksjeverdi siden nyttår, skriver Aftenposten.

Og ekspertene avisen har snakket med, mener at det ikke er for sent å kjøpe aksjer. Med en tidshorisont på to år mener for eksempel sjefstrateg i First Securities, Peter Hermanrud, at indeksen skal ha passert 400.Siden bunnen i fjor høst er stigningen 62 prosent, og eksperter tror ifølge Finansavisen at det kommer mer.

- Det er større sannsynlighet for at vi skal videre oppover, enn at markedet skal ned på kort sikt, sier aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea til avisen. Rådet er endret bare fra i midten av mai, da Nordea fryktet nedgang på kort sikt.

Oslo Børs er verdens beste så langt i år, men sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 SMN heller kaldt vann i blodet på optimistene. Til Dagens Næringsliv sier han at den største børsoppturen på 20 år kan gå mot slutten.

- Det vil komme en relativt solid korreksjon, sier de Lange, som mener overdreven optimisme er bakgrunnen for oppturen. Han anslår at hovedindeksen vil ligge rundt 250 poeng i løpet av en måneds tid, noe som tilsier et fall på rundt 20 prosent.