Splitter nye ledninger til 43 millioner holder ikke vann

En dobbel vannledning i Tromsø som skulle være ferdig for ett år siden, kan fortsatt ikke brukes på grunn av lekkasjer.

Det skriver bladet Nordlys i en artikkel mandag.

– Det er en kjedelig sak, ingen tvil om det. Vi håper å få den tett i løpet av et par uker. Men vi vet ikke. Det har vært nok uforutsette ting i denne saken, sier kommunens prosjektleder for ledninga, Arne Tessem.

Det er snakk om to to splitter nye ledninger til en pris av 43 millioner kroner. Den ene skal kobles rett på hovedvannledninga fra Simavika, og gå opp til det nye trykkbassenget. Den andre skal ta vannet ned igjen og er hovedvannledninga til fastlandet. Ledningene strekker seg, ifølge artikkelen på nordlys.no, omtrent én kilometer.

I løpet av det året som er gått skal det ha blitt gjort flere forsøk på å lokalisere lekkasjene på de nedgravde vannledningene, uten hell.

– Vi har hatt fjernstyrte kameraer inne i ledningene, og sett etter feil på skjøtene og om pakningene ligger som de skal. Men alt ser greit ut. Likevel er ledningene lekk, sier Tessem.

Han forteller at tre kritiske punkter nå skal være gravd opp, og at kommunen i løpet av et par uker vil være ferdig med å stabilisere disse.

– Nå håper vi at det blir tett. Hvis ikke har vi andre muligheter, sier han.

Heldigvis er det ikke behov for den nye ledningen før det nye trykkbassenget like ved Tromsøyas høyeste punkt er ferdig høsten 2018.

– Jeg mener at dette ikke er kommunen sitt ansvar. Vi har bestilt en vannledning som skal være tett og ikke fått levert den varen. Men det er klart at dette er veldig leit for kommunen, sier Tessem.

Det er COWI som har prosjektert vannledninga, mens Einar Sørensen Maskinentreprenør (ESM) har stått for selve arbeidet.

Daglig leder Jon Egil Sørensen i ESM mener at de ikke har ansvaret for at ledningene ikke er tette. COWI ønsker ikke å kommentere denne saken, skriver Nordlys.