- Vi er glade for å endelig kunne tilby Fixade i markedet, sier Lars Erik inje, daglig leder i Spilka Building Solutions. Foto: Spilka

- Vi er glade for å endelig kunne tilby Fixade i markedet, sier Lars Erik inje, daglig leder i Spilka Building Solutions. Foto: Spilka

Spilka med stor fasadesatsing

Onsdag lanserer industribedriften Spilka et festesystem for fasader de har lagt store ressurser i å utvikle.

Spilka, som holder til på Emblem i Ålesund, har jobbet i to år med å utvikle festesystemet.

– Vi begynte prosessen med å spørre arkitekter, entreprenører og byggherrer om det finnes områder innenfor bygg og anlegg der man opplever problemer. Fasademarkedet, pekte seg helt klart ut, og dette ble starten på en produktutvikling der vi har jobbet tett med både utviklingsmiljøet Inventas og Innovasjon Norge. I tillegg har vi samarbeidet med Steni, som er en stor leverandør av fasadeplater, sier administrerende direktør i Spilka Industri, Terje Bøe, i en pressemelding.

– Vi er glade for å endelig kunne tilby Fixade i markedet. Det er mye spenning knyttet til en slik lansering, men vi er trygge på at det er et svært godt produkt vi nå kan tilby. Spilka har lang erfaring med produksjon av stål, en egen verktøyavdeling som er eksperter på sitt fagfelt, og ikke minst har vi samarbeidet med Inventas og Steni. Vi er godt i gang med montering på det første bygget her i Ålesund. Dette er en fasade på 1.000 kvadratmeter og erfaringene er veldig positive, sier Lars Erik Vinje, daglig leder i Spilka Building Solution.

Selskapet peker på at byggenæringen bygger med materialer som har store klimaavtrykk, samtidig som både nybygg og rehabilitering genererer enorme mengder avfall.

– Det er liten grad av ombruk, og på toppen av det hele har bransjen reklamasjonskostnader i milliardklassen hvert eneste år. Dette påfører både bransjen og samfunnet enorme kostander, skriver selskapet i meldingen.

De mener at løsningen på disse utfordringene er å velge produkter med lang levetid, tilpasset fremtidens klima, resirkulerbare materialer og løsninger som bidrar til økt ombruk.

– Fixade er utviklet nettopp med denne målsetningen, og tilbyr en fasade der en har eliminert kilder til råteskader, halvert monteringstiden og redusert mengden kapp/avfall på byggeplass. I tillegg fjerner den problemer og feil som oppstår i forbindelse med termiske bevegelser, og sørger for at fasaden holder hele byggets levetid. Systemet er også konstruert for effektiv demontering, og både stålkomponenter og fasadeplatene kan enkelt brukes om igjen på nye bygg, skriver selskapet.

Ill. Spilka
Ill. Spilka

– En kan montere fasaden effektivt, og en får en fasade som krever minimalt med vedlikehold og den holder hele byggets levetid. Dette sparer både entreprenører og byggherrer for store kostnader og er gode nyheter for miljøet. Fixade er også et svært fleksibelt system som kan brukes på alt ifra den minste hytte til det største næringsbygg, sier Lars Erik Vinje.

– Det er viktig å tenke sirkulærøkonomi når en utvikler fremtidens løsninger. Derfor har vi designet et system som er svært godt egnet for ombruk uten noen form for behandling eller prosessering. Fixade består av holdbare materialer som er konstruert for effektiv demontering, og både stålkomponentene og fasadeplatene kan enkelt brukes om igjen, fortsetter Vinje.

Han viser til at ombruk og gjenvinning av bygningsmaterialer blir helt avgjørende de kommende årene, dersom Norge skal nå målet sitt om å et foregangsland innen sirkulærøkonomi.

Vinje forteller at de også er opptatt av å bruke resirkulerte råvarer i produksjonen.

– Festesystemet i Fixade består av korrosjonsbestandige stålkomponenter, som er produsert av resirkulert stål. Det fine med stål er at det er en råvare som er multiresirkulerbar, og dermed kan brukes igjen og igjen i det uendelige med minst like god kvalitet. Noe som igjen fører til lavere uttak av naturressurser og mindre påvirkninger på miljøet, sier han.