Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sp: Regjeringen gjør seg rik på høyere strømpriser

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er kritisk til at regjeringen finansierer revidert nasjonalbudsjett med å hente ut økt utbytte fra Statkraft.

Ikke uventet feller Sp-lederen en knusende dom over budsjettdokumentet regjeringen la fram tirsdag formiddag. Det er særlig hvor de henter pengene fra Vedum er kritisk til.

– Dette er et budsjett betalt av rekordhøye avgifter og skyhøye strømregninger, uten at folk flest får noen ting tilbake, sier Sp-lederen.

– Regjeringen tar ut rekordutbytte fra Statkraft som et resultat av høye strømpriser. Likevel er det ingen reduksjon i avgiftene til vanlige folk, mener Vedum.

Fra Statkraft legges det opp til et utbytte på 8,44 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett, opp fra 7,36 milliarder i saldert budsjett. Finansminister Siv Jensen (Frp) ser ingen grunn til å mene at dette er kritikkverdig.

– Dette er ikke noen ekstraordinær hendelse. Statkraft har levert godt resultat som resulterer i økt utbytte, svarte hun kontant da hun fikk spørsmål om dette på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Med tanke på økningen i oljepengebruk og merinntektene fra Statkraft, mener Vedum det er besynderlig at regjeringen ikke finner midler til eksempelvis mer lokal beredskap.

– Her burde det også vært mer penger til ambulanse og politi, sier Sp-lederen.