Søbstad har bestilt to elektriske Z-Line maskiner fra Pon Equipment. Bildet er av 323 Z-Line modellen. Foto: Pon Equipment

Søbstad bestiller to elektriske Cat-gravere på 8 og 25 tonn

– Vi ønsker å være i forkant med å skaffe miljøvennlig utstyr, sier daglig leder Dag Søbstad.

Denne uken bestilte Søbstad AS to elektriske Caterpillar gravemaskiner på 8 og 25 tonn fra Pon Equipment. Det blir de to første elektriske graverne i maskinparken til entreprenørselskapet, som har hovedkontor på Tiller i Trondheim.

Daglig leder Dag Søbstad sier hovedgrunnen til investeringen er Trondheim kommunes miljøkrav i prosjektene.

– Trondheim kommune er vår største oppdragsgiver og vi vet de kommer med prosjekter som krever nullutslippsmaskiner. Vi prøver å være i forkant med å skaffe oss erfaring med slike maskiner, og vi håper det det vil være en fordel å være først, sier Søbstad til Byggeindustrien.

Maskinene det dreier seg om er modellene Cat 307.5 Z-Line og Cat 320 Z-Line. Begge maskiner blir levert med en fullelektrisk drivlinje der hydraulikkpumpen blir drevet av en elektrisk motor som en direkte erstatning for dieselmotoren.

Driftsklare, inklusive hydraulisk hurtigkoblingsfeste, rotortilt og skuffe, vil maskinene ha en totalvekt på 8 og 25 tonn.

For 8-tonneren oppgir Pon Equipment en driftstid på 5-7 timer og for 25-tonneren en driftstid på 6-8 timer, avhengig av bruk og type jobb.

– Planen er at vi skal få levert 8-tonneren i 3. kvartal i år, mens 25 tonneren skal bli overlevert i 2. kvartal til neste år, opplyser Søbstad.

I forbindelse med investeringen søker Søbstad støtte fra Enova. Dag Søbstad understreker at bestillingen av el-maskinene forutsetter at søknaden om støtte blir godkjent av Enova.