Ruter innstilte all busstrafikk i Oslo onsdag morgen på grunn av det snøfallet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Snøkaos på Øst- og Sørlandet – busser står i Oslo

Ruter har stanset nesten all busstrafikk i Oslo på grunn av det store snøfallet torsdag morgen. Snøen skaper problemer over hele Øst- og Sørlandet.

«De fleste busser i Oslo og Akershus står stille grunnet glatt føre inntil veiene er brøytet/strødd. Det er også store forsinkelser på trikkens linjer. Reisende henvises til reisegarantien», er beskjeden på Ruters nettsider.

Den opprinnelige meldingen rett før klokka 8 var at alle busser sto. Også for trikker og T-bane er det forsinkelser.

Lange køer

Flere steder i Oslo var det lange køer og omfattende problemer med trafikkavviklingen som følge av de store snømengdene på veiene.

Det er spesielt problemer med vogntog som ikke kommer seg opp glatte bakker, opplyser veitrafikksentralen til NTB. I sentrumsgatene kommer det flere meldinger om busser og andre kjøretøyer som har mistet veigrepet og står på tvers i veibanen. I tillegg skaper snøen «en del problemer» en rekke stedet, ifølge trafikkoperatør Trude Lindstad.

– Vi har blant annet en del trøbbel i utløpet av Vålerengatunnelen, hvor det er flere biler som står stille. Det skaper lange køer i tunnelen, fortalte Lindstad torsdag morgen.

En rekke steder ble det rapportert om vogntog og biler som står fast. Flere har kjørt på sommerdekk, ifølge politiet.

Vogntog står

Situasjonen er den samme på mange av veiene inn mot Oslo. Tilmed flere brøytebiler har kjørt av veien og trenger assistanse.

– Vi har alt av mannskaper ute for å brøyte, men snøen laver så voldsomt ned nå at de bare må begynne på nytt igjen når brøytebilene kommer til enden av veien. Vi har prognoser som tilsier at snøfallet skal roe seg ned utover formiddagen, sa trafikkoperatøren torsdag morgen.

Ved Oslo lufthavn var noen avganger forsinket med inntil 20 minutter i morgentimene torsdag. Det var imidlertid ingen innstillinger.

Jernbaneverket melder om mange forsinkelser for togene på grunn av snø i sporveksler. Dessuten er det store forsinkelser i togtrafikken via Oslo S på grunn av sporfeil både der og ved Bryn stasjon.

Varslet uvær

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet.

Twitter serverte de følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det er sendt ut OBS-varsel for en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling.