Norskproduserte og bærekraftige Kebony ble valgt da Snøhetta skulle tegne sykehushytter. Bildet viser sykehushytta tilknyttet Rikshospitalet i Oslo. Foto: Mari Nylund.

Snøhetta velger Kebony til nye friluftssykehus

Som et avlastningstilbud til langtidssyke pasienter har Stiftelsen Friluftssykehusene og prestisjetunge Snøhetta bygget sykehushytter i Oslo og Kristiansand, og snart står Trondheim og Østfold for tur. Norskproduserte Kebony er valgt som hyttemateriale.

- Vi trenger alle en hytte i skogen. Men jeg tror vi trenger det aller mest når vi er syke, sa Bent Høie under åpningen av det første Friluftssykehuset ved Rikshospitalet i Oslo i fjor. Kort tid etter åpnet hytta ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, og snart får både St. Olavs Hospital i Trondheim og Sykehuset Østfold Kalnes egne sykehushytter.

Alle hyttene er bekledd med materialer fra Kebony, og den norske produsenten er veldig glad for å kunne bidra til et så viktig og givende prosjekt.

- Vi vet hvilken verdi naturlig treverk og nærhet til naturen har for oss mennesker, og hvilken effekt det kan ha på livskvaliteten vår. Kebonyprosessen fremhever treets egenskaper og gjør det samtidig holdbart og vedlikeholdsfritt. Det er også derfor anerkjente arkitekter over hele verden velger Kebony når de skaper trebygg, sier salgssjef Mette Valen i Kebony i en pressemelding.

Med et areal på rundt 50 m2 minner sykehushyttene nesten om en trehytte fra barndommen. De er en sterk kontrast til de enorme og institusjonspregede sykehusbyggene, hvor mange pasienter ligger isolert i lang tid. Hyttene er tilrettelagt for både rullestoler og sykesenger, slik at selv de sykeste pasientene skal få mulighet til å oppleve naturen. Å være omgitt av frisk luft, lukten av trær og lyden av kvitrende fugler stimulerer sansene på en måte som lar pasientene samle krefter og pleie psyken.

På dagtid brukes hyttene til behandlinger, mens ettermiddager og kvelder kan pasienter benytte hyttene for ro og egentid eller kvalitetstid med familie og kjente.