Snart kjører det siste toget langs Farrisvannet

Natt til tirsdag 7. august blir aller siste mulighet for å ta toget langs Farrisvannet.

Da skal den 136 år gamle jernbanen mellom Farriseidet og Eidanger legges ned og bli erstattet av et moderne dobbeltspor som åpner for trafikk mandag 24. september.

Bane NOR, NSB, Kjose bygdekvinnelag og Kjose bondelag markerer nedleggelsen av banen mandag 6. august.

For de som ønsker å være med det absolutt siste toget før banen legges ned, så er det verdt å merke se at toget har avgang fra Larvik kl. 01.25 med ankomst i Skien kl. 02.10. Buss tilbake til Larvik går kl. 03.36 fra Skien stasjon.

Dagens bane mellom Larvik og Porsgrunn er cirka 35 kilometer lang. Den åpnet som en smalsporet bane i 1882, og den ligger fortsatt i samme trasé som da den ble bygget. Banen fikk normal sporbredde i 1949 og ble elektrifisert i 1956. Etter det har det ikke vært mye modernisering på denne strekningen, bortsett fra sville- og skinnebytte og utskifting av nedslitte deler på jernbaneanlegget, melder Bane NOR på sine nettsider.

Banesjef Terje Øygarden, forteller at det er litt vemodig, men at han gleder seg veldig til å bytte ut den gamle banen, med nytt og moderne dobbeltspor.
- For de reisende er det en flott opplevelse å ta togturen langs Farris, men effektivt er det ikke. Toget har veldig lav fremføringshastighet på denne strekningen. Gjennomsnittshastigheten er ca. 58 km/t forteller Øygarden.

- Det har vært en veldig krevende banestrekning å holde åpen for trafikk. Banen er nedslitt, men den er holdt i gang av dyktige medarbeidere selv med utfordringene som har vært med at den går i et rasfarlig terreng, feil på skinner, sviller og kontaktledning. De utfordringene har ført til at banen har blitt stengt eller at det har blitt innført sakteskjøring flere ganger, legger Øygarden til.

Banesjefen ser frem til å få et splitter nytt dobbeltspor inn i sin portefølje. Han og medarbeiderne har samarbeidet godt med utbyggingsprosjektet, og de gleder seg veldig til å åpne det nye dobbeltsporet for trafikk mandag 24. september.

Vestfoldbanen stenges mellom Drammen/Sandefjord og Skien fra 7. august til 24. september for å koble inn den nye banen.