Matthias Weingart, managing director i tyske Anix GmbH, viser frem utstyr som måler asfaltens jevnhet og styrke.

Smarte verktøy gir deg stålkontroll på veibyggingen

Holte Electronics stiller på Vei og Anlegg sammen med sine tyske samarbeidspartnere utstyr som kan hjelpe både entreprenører og veimyndigheter til å holde kontroll på veibyggingen og asfalteringen.

MIT Mess- und Prüftechnik GmbH produserer utstyr for elektronisk presisjonsmåling av asfalt- og betongflater.

– Elektronisk måling av asfaltbelegg mot små aluminiumsreflektorer under asfalten gir en tydelig dokumentasjon av den pålagte tykkelsen, forklarer Stian Holte, daglig leder i Holte Electronics som hjelper til i markedsføringen av de to tyske firmaene i Norge.

Bedriftene deltar på en felles stand på Vei og Anlegg.

Anix GmbH tilbyr på sin side utstyr for kontroll av asfaltens jevnhet og styrke. Kontrollinstrumentet heter «planograf» og består av en bom med mange hjul måler med høy presisjon ujevnheter i vegen.

Et annet instrument som bygger på samme prinsipp er den såkalte «benkelmannbjelken».

– Dette er verktøy som bør være interessant for Statens vegvesen slik at de er helt sikre på at de har fått det de har bestilt. For entreprenørene bør det også definitivt være en trygghet å vite at de leverer det som står i kontrakten, sier Holte.

Daglig leder Stian Holte i Holte Electronics viser på Vei og Anlegg blant annet sin kabelsøker.

Stian Holte viser på messen også sin kabelsøker. En lysindikator på verktøyet viser eksakt hvor kabelen er. Kabelsøkeren utnytter langbølgesendere til å finne kabler og forstyrres ikke av radiosignaler.

– Dette er utstyr for gravemaskinførere som gjør det enklere å finne nedgravde kabler, sier han.