Foto: Siri Dobloug / Grønn Byggallianse

- Slik skapes bærekraftig liv mellom husene

Grønn Byggallianse og FutureBuilt arrangerte denne uken frokostmøte viet til bærekraftig liv mellom husene i serien «Slik kan det gjøres».

Det skriver Grønn Byggallianse i en pressemelding fredag.

– Det sies at vi bruker 90 prosent av tiden vår innendørs. Det vi glemmer, er at vi nordmenn liker å være ute når været tillater det, og vi er nesten utsultet på å ta, føle og se på andre mennesker. Vi kommer ut av hiene våre og vi tiltrekkes av gode møteplasser, sa Grønn Byggallianse-rådgiver Teresa Ribu i sin innledning til møtet.

Administrerende direktør i Avantor, Øystein Thorup, fortalte blant annet om hvordan de har vekket Nydalen i Oslo til live.

– I 1994 hadde vi en profilkampanje med følgende «Vi bygger ikke husene for husenes skyld. Vi tar utgangspunkt i menneskene. Så bygger vi rundt dem – og ikke omvendt. Dette tenkte Avantor allerede på tidlig 1990-tallet og det er vi stolte av, sa han.

– Vi må skape verdier på en bærekraftig måte og bygge et sted med troverdighet. I dag er det parker der det i sin tid var parkeringsplasser, og vi BREEAM-sertifiserer alle våre bygg. God byutvikling må ha mye av alt, med et godt servicetilbud, og gode sosiale møteplasser som er skapt for alle. Vi trenger aktive første etasjer, slik at det blir attraktivt å bo der, konkluderte Thorup på møtet.

Henning Sunde, partner i Rodeo arkitekter fortalte også om hvordan de som arkitekter planlegger for opplevelser, sanser og tilhørighet på Fornebu Sør, som blir endestasjonen for Fornebubanen.

– Når man skal planlegge byutvikling fra den spede begynnelse bør man ha en solid plan, og vi har lagt til grunn et dokument som vi kaller for «Nærhetsbyen Fornebu Sør». Der står bærekraftig byutvikling i sentrum for planleggingen. Det skal være enkelt å bo og leve miljøvennlig, det skal ligge til rette for deg som bruker, og du skal ha det du trenger et steinkast unna deg. Du skal ikke trenge å eie en bil, for eksempel, sa han.