AF Gruppen har innført Sikkerhetsløftet, et sett med tiltak for å styrke sikkerhetskulturen ytterligere. Foto: Catchlight Fotostudio

Slik skal AF Gruppen sammen med Ahlsell redusere de hyppigste skadene

Skader på hender og øyne er blant de hyppigste skadeformene i AF Gruppen. Derfor har de nå tatt grep og innfører hanske- og brillepåbud.

– Ingen skal skade seg på jobb for oss eller når de besøker våre prosjekter, sier leder for HMS i AF Gruppen, Gunnar Stavem Fredriksen i en pressemeling.

Positive tilbakemeldinger

AF Gruppen innførte hanske- og brillepåbud i alle sine prosjekter fra 1. april i år som et av flere tiltak i et større sikkerhetsløft. Målet er å redusere antall personskader.

– Skader på hender og øyne er blant de hyppigste skadeformene vi har, og dette er verktøy vi ikke har råd til å miste. Noen skader oppstår fordi det ikke er brukt vernehansker- eller briller, mens i andre tilfeller er det feil hanske eller briller som er brukt, forteller Fredriksen.

Så langt har han fått flest positive tilbakemeldinger fra de ansatte etter at de innførte påbudet.

– Det har gått veldig bra til nå og de ansatte er flinke til å stille spørsmål. Vi går ikke rundt og jager dem som ikke bruker riktig utstyr, men tar oss tid til å prate med dem om hva som er årsaken. Det handler om å bruke sunn fornuft og kanskje har de også en god forklaring, understreker han.

Tar tid å etablere ny vane

For det kan ta litt tid før det å ta på seg vernehansker- og briller blir like naturlig og selvsagt som hjelm og vernesko.

– Med et påbud er terskelen for å ta på riktig utstyr mye lavere. Samtidig må vi huske på at en kulturendring ikke skjer over natta, det tar tid å etablere en ny vane.

Ahlsell har vært AF Gruppens hovedleverandør på personlig verneutstyr gjennom mange år, og i dette prosjektet har de to aktørene samarbeidet tett med å kartlegge behovene og finne riktig utstyr.

– Det har vært en stor verdi for oss å bruke Ahlsells produktkunnskap, og vi har utfordret dem på de ulike behovene vi har, forteller Fredriksen.

HMS lønner seg

HMS-spesialist for industri og bygg i Ahlsell, Kees Berghout, har vært tett involvert i prosjektet. Han er imponert over AF Gruppen og mener de er en foregangsbedrift når det gjelder sikkerhet.

– Vi er generelt ganske gode på sikkerhet i Skandinavia, men AF skiller seg ut ved at de er svært engasjerte og kunnskapsrike på området. Med over 4500 ansatte vil de selvsagt ha lavest mulig skadefravær, og de ser vel også at forebyggende tiltak og godt vernestyr fort betaler seg tilbake, sier han.

Etter å ha testet ulike produkter over 20 forskjellige steder i AF Gruppen har Ahlsell satt sammen et sortiment med rundt 25 ulike hansker samt en rekke vernebriller som de ansatte får tilgang til.

– Et så stort selskap som AF Gruppen behøver et bredt og komplett sortiment for å dekke behovene sine, samtidig har både vi og dem vært opptatt av å konsentrere utvalget så godt vi kan, sier Berghout.