<p>Snøhettas bidrag Virveltre. Illustrasjon: Snøhetta</p>Illustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: Snøhetta

Slik blir Snøhettas nye turisthytte i Sogn

Norske og utenlandske arkitekter stod i kø for å få tegne Den norske turistforenings (DNT) nye turisthytte i Luster i Sogn og Fjordane. Nå er det klart at Snøhetta har vunnet oppdraget.

- Resultatet er utrolig bra. Arkitektene har klart å tenke både utradisjonelt og tradisjonelt, og jeg er sikker på at dette vil bli nok et fyrtårn i DNT, sier juryleder Anne Mari Aamelfot Hjelle, fra DNT i en pressemelding.

Dramatisk historie
Den kjente turisthytta Tungestølen ble rasert da orkanen Dagmar herjet på Vestlandet 1. juledag 2011. Hytta ligger i Luster i Sogn, i flotte omgivelser innunder Jostedalsbreen. 67 arkitektfirmaer meldte sin interesse for å tegne den nye hytta, tre ble valgt ut til å konkurrere om oppdraget.

- Det har vært enorm interesse, det virker som om dette er et drømmeoppdrag for mange arkitekter. Og det er ikke så rart, Tungestølen har en spennende historie og en fantastisk beliggenhet, sier Aamelfot Hjelle.
Tilpasset naturen
Juryen ønsker at dette skal bli et forbilde for hvordan man skal bygge hytter i fremtiden. Den må være tilpasset naturen og klimaet, og den må kunne tåle uvær.
- Dette er en veldig moderne hytte, men samtidig var den det av bidragene som lignet mest på den opprinnelige hytta. Vi har lagt vekt på at skal være ei hytte som andre DNT-hytter, der det enkle friluftslivet får sin plass, sier Aamelfot Hjelle.

Nært forhold til DNT

Avgjørelsen ble tatt uten at juryen fikk vite hvem som stod for de ulike bidragene. Gründer og eier av Snøhetta, Kjetil Thorsen er veldig glad for avgjørelsen.
- Dette betyr at vi har tenkt riktig og har forstått kjernen av oppdraget. Nesten alle tror at Snøhetta bare har store oppdrag, men vi gjør små oppdrag også. Disse velger vi med omhu. Vi ønsker de oppdragene som er ekstra spennende, der vi kan utvikle oss, sier han i pressemeldingen.
Snøhetta arkitektkontor pleier å samles på DNT-hytta Snøheim hvert år, og da går alle sammen opp på Snøhetta (Norges høyeste topp utenfor Jotunheimen). Snart reiser de opp igjen med en stor gjeng.

- Og da går alle Vi liker å tro at vi har noe felles med DNT, åpenhet, tilgjengelighet og tilliten til relasjonen mellom natur og mennesker, sier Kjetil Thorsen.